Καιρός: Καυτός προβλέπεται ο Αύγουστος σύμφωνα με το Meteo

Θερμότερος από το κανονικό ο ερχόμενος Αύγουστος Facebook Twitter
Φωτογραφία: meteo.gr
0

Θερμότερος από τον μέσο όρο αναμένεται να είναι ο φετινός Αύγουστος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα του Meteo.gr (Εικόνα 1), το 96% των διαθέσιμων σεναρίων δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία του Αυγούστου θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την περίοδο αναφοράς 1993-2016. Πιο συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C είναι 35%, για αποκλίσεις μεταξύ 1 και 2°C είναι 38% και για υπέρβαση των 2°C είναι 23%. Μόνο ένα 4% των σεναρίων δείχνει αρνητικές αποκλίσεις μέχρι 1°C. Η μέση τιμή όλων των 400 σεναρίων υπολογίζεται στο +1,34°C.

Θερμότερος από το κανονικό ο ερχόμενος Αύγουστος Facebook Twitter
Κατανομή πιθανοτήτων για την μέση θερμοκρασία Αυγούστου 2025 στην ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τις 400 μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν αρχές Ιουλίου. Η μέση τιμή των 400 διαθέσιμων προγνώσεων απεικονίζεται στο άνω αριστερά άκρο του γραφήματος.Φωτογραφία: Meteo.gr

Σε επίπεδο ηπείρου, ο χάρτης της Εικόνας 2 δείχνει τις αναμενόμενες αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Αυγούστου, βάσει του μέσου όρου των 400 σεναρίων. Σύμφωνα με αυτά, θετικές αποκλίσεις προβλέπονται σε όλη την Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στην κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, όπου η απόκλιση ξεπερνά τους +2°C. Στη Μεσόγειο, οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις εμφανίζονται στα δυτικά και μειώνονται προς τα ανατολικά.

Θερμότερος από το κανονικό ο ερχόμενος Αύγουστος Facebook Twitter
Χάρτης απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας Αυγούστου 2025 από τη μέση τιμή του 1993-2016, σύμφωνα με την μέση τιμή των 400 μακροπρόθεσμων προγνώσεων που εκδόθηκαν αρχές Ιουλίου.

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από 400 πιθανά σενάρια που προκύπτουν από 8 διεθνή κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), CMCC (Ιταλία) και BOM (Αυστραλία).

Τα σενάρια παρέχονται μέσω της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισημαίνεται ότι αυτού του είδους οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις συνοδεύονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και αποσκοπούν κυρίως στην αποτύπωση της γενικής τάσης των μηνιαίων και εποχικών καιρικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τοπικές και ημερήσιες θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο ενός μήνα, λόγω της επίδρασης επιμέρους καιρικών φαινομένων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Όχι» σε αίτημα για κεκλεισμένων των θυρών

Ελλάδα / Δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Όχι» σε αίτημα για κεκλεισμένων των θυρών

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Σπύρος Δημητρίου, αναφέρθηκε εκ νέου στην «απρεπέστατη» συμπεριφορά του, όταν εκσφενδόνισε μπουκάλι με νερό κατά του συνηγόρου του πατέρα της Κυριακής
LIFO NEWSROOM