Μαχμούντ Χαλίλ: Ο ακτιβιστής μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για παράνομη κράτηση και ζητά 20 εκατ. δολάρια

Μαχμούντ Χαλίλ: Ο ακτιβιστής μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για παράνομη κράτηση και ζητά 20 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Mahmoud Khalil και Noor Abdalla/ Φωτ.: EPA
0

Ο Μαχμούντ Χαλίλ, φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής και νόμιμος μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ, ζητώντας αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για παράνομη κράτηση και καταπάτηση των δικαιωμάτων του από τις μεταναστευτικές αρχές.

Ο 30χρονος ακτιβιστής, παντρεμένος με Αμερικανίδα και πατέρας ενός παιδιού, συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο και παρέμεινε για 104 ημέρες υπό κράτηση σε ομοσπονδιακό κέντρο της Λουιζιάνας, περιγράφοντας τις συνθήκες ως «εξευτελιστικές και απάνθρωπες». Απελευθερώθηκε με εγγύηση, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου.

Η αγωγή του Χαλίλ υποστηρίζεται από το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (Center for Constitutional Rights) και περιγράφει μια υπόθεση πολιτικής στοχοποίησης. Ο ίδιος καταγγέλλει πως η κράτησή του ήταν εκδικητική πράξη εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ, λόγω της φιλοπαλαιστινιακής του στάσης και της ακτιβιστικής του δράσης.

«Η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε να με τρομοκρατήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η μήνυση αποτελεί το «πρώτο βήμα για τη λογοδοσία». Επισήμανε ακόμη τις προσωπικές και οικογενειακές συνέπειες της κράτησής του, τονίζοντας πως δεν κατάφερε να παραβρεθεί ούτε στη γέννηση του παιδιού του.

Η υπόθεση του Χαλίλ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής επί διακυβέρνησης Τραμπ, κατά την οποία αυξήθηκαν οι στοχευμένες κρατήσεις ακτιβιστών, ακαδημαϊκών και ξένων φοιτητών. Οι αμερικανικές αρχές τον είχαν χαρακτηρίσει «απειλή για την εθνική ασφάλεια», επικαλούμενες αόριστες κατηγορίες περί υποστήριξης βίας και τρομοκρατίας – ισχυρισμούς που ο ίδιος απορρίπτει ως αβάσιμους και κατασκευασμένους.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM