Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μήνυμα από το 112 - «Απομακρυνθείτε προς Στύρα»

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη για τη φωτιά στην Εύβοια.

Ιδιαίτερα δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες στο πύρινο μέτωπο της Καρύστου. Όσο περνά η ώρα, η ανησυχία εντείνεται, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν «κυκλώσει» τον οικισμό Τσακαίοι, προσπαθώντας να περιορίσουν τον κίνδυνο.

Λίγο μετά τις 20:30, εστάλη δεύτερο μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τσακαίοι, απομακρυνθείτε προς τα Στύρα για την ασφάλειά σας».

Οι Αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται από Βοιωτία και Φθιώτιδα ενώ για την κατάσβεση επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 16 οχήματα, καθώς και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Από αέρος συνέδραμαν- μέχρι να δύσει ο ήλιος- 14 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ έχουν διατεθεί οχήματα, βυτιοφόρα και μηχανήματα του Δήμου Καρύστου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η φωτιά καίει μέσα σε ένα κανάλι και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσακαίοι, που όμως απέχει αρκετά. Οι άνεμοι είναι ισχυροί, γι' αυτό και έχει ήδη δοθεί μια πρώτη προειδοποίηση στους κατοίκους. Ελπίζουμε η επέμβαση των εναέριων μέσων να αποτρέψει τον κίνδυνο».

«Ενεργοποίηση 112. Πυρκαγιά στην περιοχή Τσακαίοι του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραφε το πρώτο μήνυμα από το 112.

Φωτιά και στη Χαλκιδική

Επίσης, φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλανά, στον δήμο Πολυγύρου, στη Χαλκιδική.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 75 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ, 22 οχήματα και απο αέρος δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Σε ύφεση η φωτιά στο Κορωπί

Στο μεταξύ, σε ύφεση είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε 14 λεπτά μετά τη μια το μεσημέρι, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Άγιος Δημήτριος στο Κορωπί Αττικής, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τονίζοντας ότι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την αντιμετώπιση μικρών εστιών.

Παράλληλα ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την προανακριτική διαδικασία για τις πυρκαγιές της Χίου. Όπως είπε, εκτός από την περίπτωση όπου καταδικάστηκε μια γυναίκα, για την πυρκαγιά στην περιοχή Λεπτόποδα στη Βόρεια Χίο, έχει επίσης σχηματιστεί δικογραφία κατά ενός άνδρα, ο οποίος έχει πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί, για το αδίκημα του εμπρησμού, από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση, για τις πυρκαγιές στις περιοχές Άγιος Μακάριος και Άγιος Μάρκος, που εκδηλώθηκαν πλησίον της πόλης της Χίου.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στον Άγιο Δημήτριο στο Κορωπί ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι παρόλο που άμεσα πραγματοποίησε ρίψη νερού ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στη συγκεκριμένη περιοχή, εν τούτοις, η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις.

«Με τη βοήθεια των ανέμων δημιούργησε πολλαπλές κηλιδώσεις και νέες εστίες, εξελίχθηκε ανάμεσα σε κατοικίες και με κατεύθυνση προς την παραλιακή περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής προς ασφαλή κατεύθυνση», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι δυνάμεις του ΕΚΑΒ με 2 ασθενοφόρα οχήματα, 2 κινητές ιατρικές μονάδες και 1 μοτοσικλέτα άμεσης επέμβασης, αναπτύχθηκαν στην περιοχή και μέχρι στιγμής χρειάστηκε να επέμβουν για τη διακομιδή δύο ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα, στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων,  προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν 800 απομακρύνσεις συμπολιτών μας και τόνισε ότι με εντολή αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος έχει μεταβεί στην περιοχή, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Επιπλέον σημείωσε ότι ο απολογισμός πιθανών ζημιών σε υποδομές και κατοικίες, θα πραγματοποιηθεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Στο σημείο συνεχίζουν και επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 30 οχήματα, εθελοντές και πλήθος εθελοντικών οχημάτων, ενώ πυροσβεστικό πλοιάριο παραμένει σε ετοιμότητα πλησίον της ακτογραμμής. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM