Γάζα: Η Χαμάς σε διαβουλεύσεις με παλαιστίνιες παρατάξεις για την πρόταση εκεχειρίας

Γάζα: Η Χαμάς σε διαβουλεύσεις με παλαιστίνιες παρατάξεις για την πρόταση εκεχειρίας Facebook Twitter
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, στο τελευταίο πλήγμα του Ισραήλ / Φωτογραφία: EPA
0

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις πριν δώσει επίσημη απάντηση στην πιο πρόσφατη πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για συμφωνία εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ταυτόχρονα με την απελευθέρωση ομήρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι αναμένει να ενημερωθεί εντός 24 ωρών εάν η Χαμάς αποδέχεται το σχέδιο.

Την Τρίτη, ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει ήδη αποδεχθεί τους βασικούς όρους για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας τα εμπλεκόμενα μέρη θα επιχειρήσουν να φτάσουν σε μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί ήδη 20 μήνες.

Παράλληλα, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί το πρωί της Παρασκευής, καθώς ισραηλινά ελικόπτερα και πυροβολικό έπληξαν στόχους στη νότια περιοχή της Χαν Γιουνίς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις σε δύο σκηνές που στέγαζαν εκτοπισμένους στο Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το τοπικό νοσοκομείο Νάσερ.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί ακόμη σε σχόλιο για τις εν λόγω επιθέσεις, αλλά ανέφερε ότι οι δυνάμεις του «επιχειρούσαν για την αποσυναρμολόγηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Η Χαμάς σε διαβουλεύσεις με παλαιστινιακές παρατάξεις

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε νωρίς την Παρασκευή, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι συζητά με την ηγεσία άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων σχετικά με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, την οποία έλαβε μέσω των περιφερειακών μεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου.

Η οργάνωση ανέφερε ότι θα υποβάλει μια «τελική απόφαση» στους μεσολαβητές μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις και ότι αυτή θα ανακοινωθεί επίσημα.

Τι αναφέρει η πρόταση εκεχειρίας - Τι ζητά η Χαμάς

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση 10  Ισραηλινών ομήρων και των σορών 18 άλλων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

Εκτιμάται ότι περίπου 50 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 θεωρείται ότι είναι ζωντανοί.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της Χαμάς είναι η αποκατάσταση της ανεμπόδιστης πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η πρόταση φέρεται να αναφέρει ότι επαρκείς ποσότητες επισιτιστικής και ιατρικής βοήθειας θα επιτραπεί να εισέλθουν άμεσα με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού.

Επιπλέον, προβλέπεται σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από περιοχές της Γάζας.

Πάνω απ’ όλα, η Χαμάς ζητεί εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις μετά την ολοκλήρωση της 60ήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Η πρόταση φέρεται να προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων θα ξεκινήσουν από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκεχειρίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίς την Παρασκευή ότι αναμένει να πληροφορηθεί «μέσα στις επόμενες 24 ώρες» εάν οι προτάσεις θα γίνουν δεκτές από τη Χαμάς.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης, αναμένεται η επανέναρξη των επίσημων, έμμεσων διαπραγματεύσεων, ενόψει και της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Ισραήλ: Συγκέντρωση για την απελευθέρωση των ομήρων

Στο Τελ Αβίβ, μόλις 60 χιλιόμετρα από τη Γάζα, οικογένειες των ομήρων και υποστηρικτές τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το γραφείο της αμερικανικής πρεσβείας, καλώντας τον Τραμπ να «κάνει τη συμφωνία» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων.

Στην κοντινή παραλία, αναρτήθηκε γιγαντιαίο πανό με τη σημαία των ΗΠΑ και το σύνθημα «ελευθερία για όλους».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ρούμπι Τσεν, πατέρας του Ισραηλοαμερικανού Ιτάι Τσεν. Ο 19χρονος στρατιώτης σκοτώθηκε στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του μεταφέρθηκε στη Γάζα ως όμηρος.

«Σας προτρέπω, πρωθυπουργέ Νετανιάχου, να πάτε στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και να φέρετε πίσω μια συμφωνία που θα φέρει όλους τους ομήρους πίσω στην πατρίδα τους», δήλωσε ο κ. Τσεν. «Πρέπει να υπάρξει μια τελική, λεπτομερής συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Ο Κιθ Σίγκελ, Ισραηλινός-Αμερικανός που απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο ύστερα από 484 ημέρες αιχμαλωσίας, επίσης μίλησε στην εκδήλωση.

«Πολλοί από τους φίλους μου από το Κιμπούτς Κφαρ Άζα παραμένουν αιχμάλωτοι», είπε. «Μόνο μια συνολική συμφωνία μπορεί να τους φέρει όλους πίσω στην πατρίδα τους και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη Μέση Ανατολή».

Η τύχη των υπόλοιπων ομήρων παραμένει η κυρίαρχη ανησυχία για το μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας. Πολλοί φοβούνται τι θα συμβεί σε περίπτωση αποτυχίας της εκεχειρίας και ενδεχόμενης εντατικοποίησης των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα.

Παρά τις ελπίδες που γεννώνται, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των προηγούμενων διαπραγματευτικών γύρων, επικρατεί και έντονη επιφύλαξη για το ενδεχόμενο νέας ματαίωσης.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, επισκεπτόμενος την Πέμπτη το Κιμπούτς Νιρ Οζ –μια κοινότητα που επλήγη σφοδρά κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με 76 απαγωγές– υποσχέθηκε την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Νιώθω μια βαθιά δέσμευση, πρώτα απ’ όλα, να διασφαλίσω την επιστροφή όλων των ομήρων μας», είπε. «Θα τους φέρουμε όλους πίσω».

Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε στον τερματισμό του πολέμου, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των ομήρων και η πλήρης εξουδετέρωση των στρατιωτικών και διοικητικών δομών της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή 251 ομήρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, περισσότεροι από 57.130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τότε.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαζόμενος στην αμφιλεγόμενη βοήθεια στη Γάζα: Είδα συναδέλφους να πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους

Διεθνή / Εργαζόμενος στην αμφιλεγόμενη βοήθεια στη Γάζα: Είδα συναδέλφους να πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους

Ο άνδρας εργαζόταν στον τομέα ασφαλείας της αμφιλεγόμενης υπηρεσίας διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να λάβουν φαγητό
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Διεθνή / Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Μια νέα γερμανική έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης βοηθούν, άθελά τους, την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας τη ρητορική και τα θέματα που εκείνη θέτει στη δημόσια ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Διεθνή / Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Τουλάχιστον 30 άτομα και εταιρείες που δώρισαν πάνω από 116 εκατ. δολάρια σε ομάδες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν επωφεληθεί από πολιτικές και αποφάσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας ερωτήματα για πιθανά συμφέροντα και συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM
«Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / «Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Ο βρετανικός τύπος που παραδοσιακά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα της βασιλικής οικογένειας, αντανακλά και τη γενικότερη απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση της κοινής γνώμης
LIFO NEWSROOM
Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Διεθνή / Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Βρετανική εταιρεία μυδιών υπέστη ζημιά 150.000 λίρες μετά την απόρριψη τριών φορτίων της από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές, σε ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τα συνεχιζόμενα εμπόδια του Brexit στο εμπόριο τροφίμων και θαλασσινών
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος ένα χρόνο μετά τον διορισμό του

Διεθνή / Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος έναν χρόνο μετά τον διορισμό του

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλσεϊ αποχωρεί από την ηγεσία της SOUTHCOM, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και αυξάνουν τις επιθέσεις κατά των καρτέλ ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Αίγυπτος αναμένεται να ηγηθεί διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, σύμφωνα με διπλωμάτες

Διεθνή / Γάζα: Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στοχεύει στη σύσταση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με ισχυρές αρμοδιότητες για τη διαχείριση της ασφάλειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα
LIFO NEWSROOM
«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM