Οι ΗΠΑ σταματούν την αποστολή Patriot στην Ουκρανία λόγω «επικίνδυνων ελλείψεων»

Οι ΗΠΑ σταματούν την αποστολή Patriot στην Ουκρανία λόγω «επικίνδυνων ελλείψεων» Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Σε μία απόφαση που προκαλεί προβληματισμό στο Κίεβο, το Πεντάγωνο ανέστειλε τις παραδόσεις πυραυλικών συστημάτων Patriot και άλλου στρατηγικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, επικαλούμενο την ανάγκη ενίσχυσης των αμερικανικών αποθεμάτων.

Η εξέλιξη ήρθε έπειτα από εσωτερική αξιολόγηση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, αλλά έγινε γνωστή μόλις εχθές, Τρίτη 1 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η απόφαση ελήφθη «με γνώμονα την προτεραιότητα των αμερικανικών συμφερόντων». Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Άννα Κέλι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ισχύς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει αδιαμφισβήτητη – ρωτήστε το Ιράν».

Η απόφαση αφορά, πέρα από τους Patriot, άλλα συστήματα υψηλής ακρίβειας, όπως οι πύραυλοι Hellfire, οι ρουκέτες GMLRS για τα HIMARS, οι φορητοί εκτοξευτές Stinger, αλλά και οβίδες των 155 χιλιοστών.

Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και καιρό ενισχύσεις στην αντιαεροπορική της άμυνα, ενόψει της όλο και πιο επιθετικής τακτικής της Ρωσίας με πυραύλους και drones. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Μόσχα εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη νυχτερινή επίθεση από την αρχή του πολέμου, με 60 πυραύλους και σχεδόν 500 drones να πλήττουν ουκρανικά εδάφη.

Το Κίεβο αντέδρασε άμεσα, καλώντας τον επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία σε συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών Μαριάνα Μπέτσα. Σε σχετική ανακοίνωση, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε: «Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή υποχώρηση στην ενίσχυση της άμυνάς μας δίνει χώρο στον επιτιθέμενο να συνεχίσει τον πόλεμο και την τρομοκρατία».

Τραμπ για Patriot:  «Είναι πολύ δύσκολο να τα βρούμε. Τα προμηθεύαμε στο Ισραήλ»

Η απόφαση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «εξαντλούν τα αποθέματα Patriot» ενισχύοντας το Ισραήλ στην αντιπαράθεσή του με το Ιράν. Mετά από συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, o Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ουκρανία ζητά επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Patriot και δήλωσε ότι «θα δούμε αν μπορούμε να διαθέσουμε κάποια». Παράλληλα όμως παραδέχθηκε: «Είναι πολύ δύσκολο να τα βρούμε. Τα προμηθεύαμε στο Ισραήλ», υποδηλώνοντας ότι η στήριξη προς το Τελ Αβίβ αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Τώρα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν ότι η Ρωσία εντείνει την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων, μεταξύ άλλων και με προμήθειες από τη Βόρεια Κορέα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξαντλήσει τα αντιαεροπορικά αποθέματα της Ουκρανίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να καλύψουν μέρος του κενού, αλλά σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα αμερικανικά συστήματα θεωρούνται κρίσιμα για τη συνέχιση της ουκρανικής άμυνας. Όπως αναφέρει ο Guardian, η Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε καθαρά αμυντική θέση, ενώ η Ρωσία θεωρεί ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της.

Βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι η δική τους στήριξη προς την Ουκρανία δεν επηρεάζεται από την απόφαση των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν η Ρωσία στρατολογεί με ένα μήνυμα στο Telegram - Νέοι Ουκρανοί γίνονται άθελά τους βομβιστές αυτοκτονίας

Διεθνή / Όταν η Ρωσία στρατολογεί με ένα μήνυμα στο Telegram - Νέοι Ουκρανοί γίνονται άθελά τους βομβιστές αυτοκτονίας

Οι επιθέσεις δεν οργανώνονται από κάποιο ισλαμιστικό παρακλάδι, αλλά –σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές– από πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM