«Κύμα» καύσωνα πλήττει τη νότια Ευρώπη - 47 βαθμοί Κελσίου αναμένονται στην Ισπανία

«Κύμα» καύσωνα πλήττει τη νότια Ευρώπη - 47 βαθμοί αναμένονται στην Ισπανία Facebook Twitter
0

«Κύμα» έντονης έως και επικίνδυνης ζέστης πλήττει τη νότια Ευρώπη, με το φαινόμενο να αναμένεται να ενταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Γαλλία βρίσκεται ήδη σε αυξημένη επιφυλακή λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιών, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα επεκταθούν σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Στη Γαλλία, την Κυριακή και τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, φέρνοντας μαζί του «δύσκολες» νύχτες, καθώς οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν κάτω από τους 20 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τριστάν Αμ της Météo-France.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, το νότιο τμήμα της Γαλλίας υποφέρει από υψηλές θερμοκρασίες, που θα κινηθούν μεταξύ 34 και 38 βαθμών Κελσίου στις περιοχές με πορτοκαλί συναγερμό και κατά τόπους θα φτάσουν και τους 40 βαθμούς κοντά στη Μεσόγειο. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως την Τρίτη.

Οι τοπικές αρχές λαμβάνουν μέτρα: στη Μασσαλία οι δημοτικές πισίνες θα είναι ανοιχτές δωρεάν για τους πολίτες, ενώ έχουν αναρτηθεί χάρτες με κλιματιζόμενους δημόσιους χώρους. Στη Νίκαια, περίπου 250 ανεμιστήρες έχουν παραδοθεί σε σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ διανέμονται και σε ηλικιωμένους που μένουν μόνοι.

Στην Ιταλία, η ζέστη σαρώνει τη χώρα, με 17 πόλεις σε κόκκινο συναγερμό σήμερα — από το Μιλάνο και την Μπολόνια μέχρι τη Νάπολη και το Παλέρμο — με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 39 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή αναμένεται να αυξηθούν σε 21 οι πόλεις σε κόκκινο συναγερμό. Σε περιοχές όπως η Λιγουρία και η Σικελία, οι αρχές έχουν απαγορεύσει την εργασία σε εξωτερικούς χώρους κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες.

Νεκρός τουρίστας στη Μαγιόρκα

Στην Ισπανία, αρκετές περιοχές είναι σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό, καθώς η θερμοκρασία θα μπορούσε να φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, σηματοδοτώντας ίσως το πρώτο σοβαρό κύμα καύσωνα για φέτος.

Ένας τουρίστας έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία στη Μαγιόρκα, την Παρασκευή, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν Ισπανούς και επισκέπτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Ο 34χρονος Ολλανδός έκανε πεζοπορία με φίλους κοντά στο Σόλλερ όταν κατέρρευσε.

Η Ισπανία προετοιμάζεται για αυτό που ίσως αποδειχθεί το πιο ακραίο κύμα καύσωνα της χρονιάς, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική αναμένεται να εκτοξεύσουν τη θερμοκρασία έως και στους 47 βαθμούς Κελσίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει η Telegraph.

Στην Πορτογαλία, αύριο τα δύο τρίτα της χώρας θα τεθούν σε πορτοκαλί συναγερμό, με θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου στη Λισαβόνα. Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλά σημεία.

Με πληροφορίες από AFP, The Telegraph

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM