ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς φτάσαμε στις παραιτήσεις Βορίδη και υφυπουργών – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς φτάσαμε στις παραιτήσεις Βορίδη και υφυπουργών – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου Facebook Twitter
Μάκης Βορίδης/ Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Σε μείζονα πολιτική κρίση για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγώντας σε πέντε παραιτήσεις και φέρνοντας το Μέγαρο Μαξίμου αντιμέτωπο με αποφάσεις υψηλού πολιτικού κόστους. Το Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο για την επιλογή των νέων προσώπων, ενώ οι ανακοινώσεις για το ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται τη Δευτέρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του υπουργού Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη και των υφυπουργών Τάσου Χατζηβασιλείου, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Μπουκώρου ξεκίνησε με την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες. Πριν καν ξεκινήσει η κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη διαχείριση της υπόθεσης, είχε ήδη προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Βορίδη, κατά την οποία συμφωνήθηκε η παραίτηση του υπουργού. Ήταν σαφές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι θα αναληφθεί πολιτική ευθύνη με καθαρές κινήσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για τους τρεις υφυπουργούς, που αναφέρονται στη δικογραφία με φερόμενες συνομιλίες με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κριτήριο απομάκρυνσης αποτέλεσε το αν οι επαφές τους σχετίζονταν με εξυπηρετήσεις ή καθαρά υπηρεσιακές υποθέσεις. Έτσι εξηγείται και η παραμονή του βουλευτή Χρήστου Κέλλα, για τον οποίο δεν προέκυψαν στοιχεία επιλήψιμης εμπλοκής. Παράλληλα, παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος.

Η «ειδική περίπτωση» Βορίδη – Τι θα γίνει με την Προανακριτική

Η περίπτωση του Μάκη Βορίδη αξιολογήθηκε ξεχωριστά. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η παραίτησή του δεν συνιστά αποδοχή κατηγοριών, αλλά πολιτική πράξη υπευθυνότητας ώστε να προστατευθεί η συνοχή της κυβέρνησης.

«Ο Μάκης υπέβαλε παραίτηση γιατί πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η παραίτηση δεν συνιστά αποδοχή κατηγοριών», σημείωναν πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο κ. Βορίδης δηλώνει σε συνομιλητές του ότι στις 2.800 σελίδες επισυνδέσεων δεν υπάρχει ούτε μια συνομιλία του με κρατικό υπάλληλο, ούτε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει παράνομη πράξη.

Η κυβέρνηση διαχωρίζει σαφώς την πολιτική ευθύνη από την ποινική. Αν και η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θεωρείται πιθανή, είναι εξίσου πιθανό το Μαξίμου να μην καταθέσει δική του πρόταση και να αφήσει την αντιπολίτευση να λάβει την πρωτοβουλία.

Όσον αφορά την ποινική εμπλοκή Βορίδη και Αυγενάκη, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «τα στοιχεία είναι εξαιρετικά αδύναμα».

Σε ανασχηματισμό οδηγεί το ντόμινο παραιτήσεων

Η παραίτηση τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε μίνι ανασχηματισμό, με ανακοινώσεις τη Δευτέρα. Το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις και η επιλογή προσώπων με αυστηρά κριτήρια πολιτικής αξιοπιστίας, καθώς η φθορά από την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και διακομματική.

«Όταν είσαι μέλος της κυβέρνησης, ο πήχης των απαιτήσεων ανεβαίνει», σχολίαζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, απορρίπτοντας τη ρητορική περί «διαχρονικών παθογενειών» στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί τη σοβαρότερη ηθικοπολιτική κρίση της δεύτερης θητείας της. Αν και η μεταρρυθμιστική ατζέντα παραμένει επί τάπητος, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επισκιάζει κάθε άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία, μετατρέποντας το ζήτημα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας σε κεντρικό πολιτικό διακύβευμα.


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM