Ένταση στην Αίγυπτο

Ένταση στην Αίγυπτο Facebook Twitter
0

Ύστερα από την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμαντ Μόρσι να επεκτείνει τις εξουσίες του, η αντιπολίτευση της χώρας καλεί το λαό σε μαζικές διαδηλώσεις, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «πραξικόπημα κατά της νομιμότητας» και κατηγορώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι ανακήρυξε εαυτόν «νέο Φαραώ».

Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε χθες προβλέπει ότι οι αποφάσεις του προέδρου δεν μπορούν να ανακληθούν, ούτε από η δικαστική εξουσία.

Στην αντιπέρα όχθη, οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι ο πρόεδρος προέβη σε αυτή την ενέργεια ώστε να παροστατευτεί η αιγυπτιακή επανάσταση.

«Πρόκειται για πραξικόπημα κατά της νομιμότητας», δήλωσε ο Σάμεχ Ασούρ, επικεφαλής του συνδικάτου των δικηγόρων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι και τον Αμρ Μούσα.

«Καλούμε όλους τους Αιγύπτιους να διαμαρτυρηθούν σε όλες τις πλατείες», σήμερα, πρόσθεσε.

Ο Γουάελ Γόνιμ, μορφή της αιγυπτιακής εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι η επανάσταση δεν οργανώθηκε με στόχο «την αναζήτηση ενός καλού δικτάτορα». «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε επαναστατικές αποφάσεις και δικτατορικές αποφάσεις. Ο Θεός είναι ο μόνος οι αποφάσεις του οποίου δεν αμφισβητούνται», είπε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα θέτει τον πρόεδρο επάνω από τον νόμο. «Σήμερα ο Μόρσι καταχράσθηκε όλες τις κρατικές εξουσίες και διόρισε τον εαυτόν του νέο Φαραώ. Μεγάλο πλήγμα για την επανάσταση που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες», έγραψε στο Twitter.

Το χθεσινό διάταγμα απαγορεύει κάθε απόφαση κατά των προεδρικών διαταγμάτων, των νόμων και των αποφάσεων του Μοχάμαντ Μόρσι. Προβλέπει επίσης ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, που καταρτίζει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου.

«Ο πρόεδρος μπορεί να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση ή μέτρο για να προστατεύσει την επανάσταση. Οι συνταγματικές διακηρύξεις, αποφάσεις και νόμοι που εκδίδονται από τον πρόεδρο είναι οριστικοί και δεν επιδέχονται ανάκληση».

Ο Μοχάμαντ Μόρσι έπαυσε επίσης τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχμούντ και διέταξε την επανεκδίκαση ανθρώπων που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής άνοιξης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM