Επιδοτούμενη κατάψυξη ωαρίων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ιταλία

Υπογεννητικότητα: Η Ιταλία καινοτομεί με επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάψυξης ωαρίων Facebook Twitter
Φωτ: Getty Images
0

Μια περιφέρεια της Νότιας Ιταλίας προσφέρει κρατική επιδότηση σε γυναίκες 27 έως 37 ετών για την κατάψυξη ωαρίων, ακόμη και χωρίς ιατρική ανάγκη, στο πλαίσιο προσπάθειας ενίσχυσης της γονιμότητας και ανάσχεσης της υπογεννητικότητας.

Η Πούλια έγινε η πρώτη ιταλική περιφέρεια που επιδοτεί την κατάψυξη ωαρίων για γυναίκες χωρίς ιατρικά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πτωτική πορεία των γεννήσεων στην Ιταλία.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 27 έως 37 ετών με χαμηλό εισόδημα και καλύπτει έως και 3.000 ευρώ από το κόστος εξαγωγής και κατάψυξης ωαρίων.

Η περιφερειακή διευθύντρια πρόνοιας, Βαλεντίνα Ρομάνο, εξήγησε ότι στόχος είναι να δοθεί περισσότερη ευελιξία στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί αργότερα:

«Είναι γνωστό ότι η βιολογική και η κοινωνική πραγματικότητα δεν συμβαδίζουν πάντα. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες να κυνηγήσουν το όνειρο της μητρότητας, στον χρόνο που τις εξυπηρετεί», δήλωσε.

Παρότι πρόκειται για σημαντικό βήμα, οι περιορισμοί στην ιταλική νομοθεσία παραμένουν. Η χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση επιτρέπεται μόνο σε ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια, αποκλείοντας τις ανύπαντρες γυναίκες ή όσες βρίσκονται σε ομόφυλη σχέση.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην ενημέρωση για τη γονιμότητα

Παράλληλα με την πρωτοβουλία της Πούλια, η κυβέρνηση Μελόνι σχεδιάζει πανεθνική καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τη γυναικεία γονιμότητα. Σύμφωνα με το σχέδιο, που θα χρηματοδοτηθεί με 3,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, νέες γυναίκες θα ενθαρρύνονται να κάνουν τεστ γονιμότητας που δείχνει τα αποθέματα ωαρίων, προκειμένου να ενημερωθούν για τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον.

Η βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Τα Αδέλφια της Ιταλίας» και εμπνεύστρια του μέτρου, Όγκουστα Μονταρούλι, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία υπέρ της γυναικείας αυτονομίας: «Τα τελευταία 30 χρόνια έχει κυριαρχήσει η ψευδαίσθηση ότι η μητρότητα είναι εφικτή οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε ηλικία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να πάρουν πιο ρεαλιστικές αποφάσεις», δήλωσε.

Η ίδια, έγκυος σήμερα στο πρώτο της παιδί σε ηλικία 41 ετών, περιέγραψε την εμπειρία της ως «θαύμα».

Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί

Παρά τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη βιολογία και τη γονιμότητα, αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι οι κυριότεροι λόγοι για τη μείωση των γεννήσεων είναι οικονομικοί.

Η καθηγήτρια δημογραφίας στο πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, Μαρία Ρίτα Τέστα, εξηγεί: «Αν δεν υπάρξουν σταθερές δουλειές, επαρκείς μισθοί και προσιτή στέγη, τότε κανένα τεστ ή πρόγραμμα κατάψυξης δεν πρόκειται να αυξήσει τη γονιμότητα. Οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά όταν δεν νιώθουν ασφαλείς».

Σε έρευνα του ΟΗΕ, το 30% των Ιταλίδων που απάντησαν δήλωσαν ότι είχαν λιγότερα παιδιά απ’ όσα ήθελαν εξαιτίας επαγγελματικής ανασφάλειας ή ανεργίας. Άλλοι παράγοντες που αναφέρθηκαν ήταν η έλλειψη παιδικής φροντίδας (12%) και η στέγαση (14%), ενώ το 15% ανέφερε προβλήματα γονιμότητας.

Με πληροφορίες από Financial Times

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM