Το Πακιστάν προτείνει τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης

Το Πακιστάν προτείνει τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Το Πακιστάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, επικαλούμενο τη συμβολή του πρώην Αμερικανού προέδρου στην αποκλιμάκωση της πρόσφατης σύγκρουσης με την Ινδία.

Σε επίσημη ανακοίνωση το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Τραμπ «πραγματικό ειρηνοποιό» και τόνισε ότι η διπλωματική του παρέμβαση βοήθησε να αποτραπεί μια επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση. «Ο Τραμπ επέδειξε στρατηγική διορατικότητα και ηγετική ικανότητα, εμπλεκόμενος ενεργά σε συνομιλίες με το Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ο Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να υποστηρίξει στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η ινδική κυβέρνηση υποβαθμίζει τη σημασία του αμερικανικού ρόλου, δηλώνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός προήλθε από διμερή συμφωνία και όχι από τρίτους μεσολαβητές. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, διαμήνυσε στον Τραμπ ότι η Ινδία συμφώνησε σε εκεχειρία μόνο αφού το ζήτησε το Πακιστάν.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τραμπ παρέθεσε σειρά διεθνών συγκρούσεων που, κατά τη γνώμη του, έχει επιλύσει,  μεταξύ αυτών την ένταση Ινδίας–Πακιστάν και τις Συμφωνίες του Αβραάμ,  και επανέλαβε την άποψη ότι δεν θα του απονεμηθεί ποτέ το Νόμπελ, παρότι το αξίζει.

Η πρόθεση υποψηφιότητας ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, Άσιμ Μουνίρ, με τον Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η κίνηση πάντως διχάζει την κοινή γνώμη στο Πακιστάν. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Μουσάχιντ Χουσάιν, υπερασπίζονται την απόφαση, λέγοντας ότι ο Τραμπ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Άλλοι, όμως, αντιδρούν έντονα, επικαλούμενοι τη στάση του απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα. «Ο βασικός χρηματοδότης και υποστηρικτής του Ισραήλ δεν είναι κατάλληλος για κανένα βραβείο», δήλωσε ο δημοσιογράφος Ταλάτ Χουσάιν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM