Ιράν: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ»

Ιράν: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ» Facebook Twitter
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί / Φωτ: EPA
0

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί την Ουάσινγκτον για να διαπραγματευθεί μαζί της, μετά το άνευ προηγουμένου κύμα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC – μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη της Ελβετίας με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, αλλά και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας – ο Αραγτσί δεν έκρυψε την αντίληψη που επικρατεί στο Ιράν ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ να χρησιμοποίησαν την πρόταση περί διαπραγματεύσεων για να συγκαλύψουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

«Δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να τους εμπιστευθούμε πλέον. Αυτό που έκαναν ήταν, ουσιαστικά, προδοσία στη διπλωματία»

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός της προθεσμίας των δύο εβδομάδων που έθεσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο ΥΠΕΞ του Ιράν είπε πως εναπόκειται στον Λευκό Οίκο να δείξει την αποφασιστικότητά του για την επιδίωξη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο Αραγτσί ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Ιράν δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της χώρας του.

Ιράν: Ο βομβαρδισμός πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν πρόκειται να εξαλείψει την τεχνογνωσία

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν πρόκειται να εξαλείψει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η Τεχεράνη στη διάρκεια της ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος. «Ας υποθέσουμε ότι καταστρέφουν μία εγκατάσταση ή δύο», είπε. «Μπορούμε να τις ξαναφτιάξουμε, γιατί υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχει η τεχνολογία», εξήγησε.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, ο Αραγτσί διαβεβαίωσε πως η χώρα του έχει το δικαίωμα να ανταποδώσει τα πλήγματα, όπως έπραξε και εναντίον του Ισραήλ. «Σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν εκατέρωθεν επιθέσεις. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα», είπε ο ιρανός υπουργός. Σχολιάζοντας τις απειλές του Ισραήλ εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως τυχόν απόπειρα δολοφονίας του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα ήταν «το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσαν να διαπράξουν», συμπληρώνοντας πως «δεν θα μπορέσουν να το κάνουν».

Ερωτηθείς εάν εκλαμβάνει ως απειλητικές τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Χαμενεΐ, αλλά δεν σκοπεύουν να τον βάλουν στο στόχαστρο «τουλάχιστον όχι επί του παρόντος», ο Αραγτσί απάντησε ότι τις αντιμετωπίζει περισσότερο ως προσβλητικές. «Είμαι έκπληκτος που ο πρόεδρος της αποκαλούμενης υπερδύναμης μπορεί να μιλάει καθ’ αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε.

Υπεραμύνθηκε του κυριαρχικού δικαιώματος του Ιράν να διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα για μη στρατιωτικούς σκοπούς, ιδίως για την παραγωγή ενέργειας, λέγοντας πως έχει ξεκαθαρίσει στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Του έχω πει επανειλημμένως πως είναι αδύνατο», δήλωσε. «Πρόκειται για επίτευγμα των επιστημόνων μας. Αποτελεί ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας», υπερθεμάτισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM
Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM