Χάσαμε το Τέρας, και την ουσία, στοπ

Χάσαμε το Τέρας, στοπ/ Όταν η φανταστική λογοτεχνία γίνεται θέατρο χωρίς φαντασία Facebook Twitter
Άντρες-καρικατούρες που ανταγωνίζονται σαν τα κοκόρια, πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων προκειμένου να υλοποιήσουν ένα πείραμα. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου
0

Για να σας επιτρέψουμε να ζήσετε, πρέπει να πληροίτε ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Καταρχήν πρέπει να είστε υγιείς. Η ασθένεια απαξιώνει. Σας καθιστά ευάλωτη, δύσοσμη, απωθητική. Σας ρουφά την ικμάδα, την παραγωγική αξία, την καταναλωτική επιθυμία, όλα όσα εξασφαλίζουν στην κοινωνία την εύρυθμη λειτουργία της. Αν αρχίσουν όλοι να αρρωσταίνουν, τότε τι θα συμβεί; Ποιος θα καλλιεργεί τα χωράφια, ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια, ποιος θα επιδιορθώνει τα τακούνια των παπουτσιών; Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα στην τεχνητή νοημοσύνη, κάντε κι εσείς κάτι!

Δεύτερον, για να σας επιτρέψουμε να ζήσετε, πρέπει να μας παραδώσετε κάθε δικαιοδοσία επί του σώματός σας. Μόνον εμείς είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις ακριβείς ανάγκες των οργάνων σας, μόνο εμείς μπορούμε να επιβλέπουμε και να αξιολογούμε τις εξεγέρσεις των κυττάρων σας, να ερμηνεύουμε τις μεταλλάξεις των γονιδίων σας, τις αυξομειώσεις των αιμοσφαιρίων σας, τις αναφλέξεις των τριγλυκεριδίων, τις αναταράξεις όλων των «-ίων» σας.

Βλέπετε, αν σας αφήσουμε ν’ αποφασίζετε μόνες σας, θα οδηγηθείτε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Θα σκοτώνετε τα αγέννητα μωρά σας, θα δηλητηριάζετε το συκώτι σας, θα φράζετε τις αρτηρίες σας, θα προκαλείτε απανωτούς καρκίνους, θα βουλιάζετε στο λίπος και στην άγνοια, κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά, όλο και πιο πλατιά, μέχρις ότου δεν υπάρχει γιατρειά. Καρδιακή ανεπάρκεια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εντερική απόφραξη, αληθής πολυκυτταραιμία, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα κ.ο.κ.

Σε τι συνίσταται η μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου στη σκηνή; Αρχίζει και τελειώνει με τη χαριτωμένη αναπαράσταση της ιστορίας από συμπαθείς ηθοποιούς που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν; Μα ποιο το νόημα να επιλέξει κανείς ένα κείμενο λογοτεχνικό, αν είναι απλώς να αφηγηθεί την πλοκή με τρόπο εξωτερικό, μιμητικό, έστω και καλοκουρδισμένο;

Είστε τελειωμένες.

Ακόμη και τότε όμως, όταν θα έχετε ξοδέψει κάθε ευκαιρία που σας δόθηκε για μια υγιή ζωή, όταν θα έχετε φερθεί με τον πιο απερίσκεπτο τρόπο, όταν πλέον δεν θα σας έχει απομείνει ούτε μία ελπίδα ανάκαμψης, ακόμα και τότε εμείς μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο σας. Κι αυτός είναι ο τρίτος λόγος για τον οποίο πρέπει να μας εμπιστευθείτε. Γιατί μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπειά σας, ακόμη και όταν θα έχετε φτάσει σε τερματικό στάδιο. Πώς; Επαναφέροντας το σώμα σας στο πεδίο της χρησιμότητας, post mortem. Μια ύστατη ευκαιρία να φανείτε ωφέλιμη: τι πιο σημαντικό έχετε να επιδείξετε από τη ζωή σας;

Χάσαμε το Τέρας, στοπ/ Όταν η φανταστική λογοτεχνία γίνεται θέατρο χωρίς φαντασία Facebook Twitter
Σε τούτο το αλλόκοτο σανατόριο του Μπουένος Άιρες, η ανθρώπινη ζωή αποδεικνύεται τόσο αναλώσιμη όσο ένα τσιγάρο. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Το μόνο που θέλουμε από εσάς είναι μια στέρεη και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Μην αρχίσετε τις ερωτήσεις, τις αμφιβολίες, τις αναδιπλώσεις. Θα μας κουράσετε και δεν θα πετύχει η προσπάθεια. Συμμορφωθείτε με τις οδηγίες μας και η Δόξα θα γίνει δική σας. Μην αισθάνεστε κανέναν φόβο – είναι όλα άψογα σχεδιασμένα. Αφού καθίσετε στην ειδική πολυθρόνα, μια κυκλική λεπίδα θα χωρίσει ακαριαία το κεφάλι σας από το υπόλοιπο σώμα σας. Εκείνη την πολύτιμη στιγμή –εννέα δευτερόλεπτα μέχρις ότου επέλθει η οριστική απώλεια της συνείδησής σας– καλό είναι να εκφραστείτε ελεύθερα.

Να αφήσετε τις λέξεις να κυλήσουν από το στόμα σας δίχως κανένα δισταγμό. Να μας βοηθήσετε να κατανοήσουμε τι είναι ο θάνατος, τι υπάρχει μετά τον θάνατο: αυτό είναι το μεγαλειώδες εγχείρημα στο οποίο έχετε την τιμή να συμμετάσχετε. Δώστε μας το κεφάλι σας, κι εμείς θα το κάνουμε να μιλήσει από την «άλλη» όχθη. Εξάλλου, είστε καρκινοπαθής. Σύντομα θα πεθάνετε. Γιατί να μη διαπράξετε μια ηρωική πράξη που θα προσδώσει νόημα στην ύπαρξή σας; Δώστε μας το κεφάλι σας, είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή.

Με ένα χιούμορ μαύρο, όπως η σκόνη από την οποία ξαναγεννιούνται τα σαρκοφάγα σκουλήκια του Μητροφάγου, του φανταστικού φυτού που χαρίζει τ’ όνομά του στον τίτλο του κειμένου, ο Αργεντινός Ρόκε Λαράκι αποδομεί κάθε αντίληψη της επιστήμης ως δύναμης ευεργετικής με πρόσωπο και όραμα ανθρωπιστικό. Σε τούτο το αλλόκοτο σανατόριο του Μπουένος Άιρες (βρισκόμαστε στο έτος 1907), η ανθρώπινη ζωή αποδεικνύεται τόσο αναλώσιμη όσο ένα τσιγάρο – από αυτά που περιπαθώς καπνίζουν ο γιατρός Κιντάνα και η προϊσταμένη των νοσηλευτριών, Μενέντες. Καμία συμπόνια, καμία ηθική περιπλοκή, κανένα συναίσθημα· μονάχα κούφια φιλοδοξία, μυωπική εγωπάθεια και ανεξέλεγκτη ερωτική εμμονή. Άντρες-καρικατούρες που ανταγωνίζονται σαν τα κοκόρια, πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων προκειμένου να υλοποιήσουν ένα πείραμα στο οποίο κανένας από το ιατρικό προσωπικό δεν πιστεύει, εκτός από τον ιδιοκτήτη του Σανατορίου, τον φαιδρό, πλην όμως παρανοϊκό εθνικιστή μίστερ Αλόμπι.

Χάσαμε το Τέρας, στοπ/ Όταν η φανταστική λογοτεχνία γίνεται θέατρο χωρίς φαντασία Facebook Twitter
Μοναδική σκηνή που στέκεται ικανή να «πει» κάτι περισσότερο από το αυτονόητο, εκείνη όπου μισή ντουζίνα πεινασμένοι άνδρες με λευκές ιατρικές στολές σχεδιάζουν το μέλλον μας. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Με ποιο κριτήριο ξεδιαλέγονται αυτοί που αξίζουν να ζήσουν από αυτούς που πρέπει να πεθάνουν; Ποιος παίρνει την απόφαση και με ποια κριτήρια; Όταν η βία και η απαξίωση της ζωής εφαρμόζονται εκ μέρους εκείνων των ιδρυμάτων, προσώπων και θεσμών που έχουν, υποτίθεται, αναλάβει την προστασία μας, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε στον κόσμο του Μητροφάγου.

Οι ενορχηστρωμένες και τεχνολογικά διαμεσολαβημένες εξοντώσεις των «περιττών» ανθρώπων, λέει ο Λαράκκι, φέρουν ακόμη τη σφραγίδα της «κοινοτοπίας του κακού». Κι αν έχει, ίσως, αυξηθεί ο βαθμός της γελοιότητας των ιθυνόντων, σε καμία περίπτωση δεν έχει μειωθεί η βαρβαρότητα ή η επικινδυνότητά τους.

Η πολιτική και θεσμική βία, από θεματική άποψη, συναντά εδώ τη φανταστική λογοτεχνία και την επιστημονική φαντασία (πράγμα που γίνεται πιο κατανοητό αν διαβάσει κανείς και το δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην παράσταση). Γυναίκες που βγάζουν μύγες από το στόμα, γυναίκες που μετατρέπουν τους άντρες σε χιμπατζήδες, μακάβρια πειράματα, αδίστακτοι επιστήμονες, ανθρωποφάγα φυτά, ακρωτηριασμένα μέλη, ακατανόητες λέξεις, ανατριχιαστικοί ήχοι, ταξίδια στον χρόνο, ο σουρεαλισμός και το γκροτέσκο ανοίγουν θεωρητικά ένα ευρύ πεδίο ερεθισμάτων και συνειρμών σε κάθε επίδοξη θεατρική προσαρμογή του βιβλίου του Λαράκι.

Όμως καμία από τις ενδιαφέρουσες παραμέτρους του κειμένου –ούτε η φανταστική ούτε η πολιτική– έτυχε γόνιμης επεξεργασίας εκ μέρους των συντελεστών της παράστασης που παρακολουθήσαμε προ ημερών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Χάσαμε το Τέρας, στοπ/ Όταν η φανταστική λογοτεχνία γίνεται θέατρο χωρίς φαντασία Facebook Twitter
O Αινείας Τσαμάτης και η Χριστίνα Χριστοδούλου. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Ποιο είναι δηλαδή το ζητούμενο ενός τέτοιου εγχειρήματος; Σε τι συνίσταται η μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου στη σκηνή; Αρχίζει και τελειώνει με τη χαριτωμένη αναπαράσταση της ιστορίας από συμπαθείς ηθοποιούς που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν; Μα ποιο το νόημα να επιλέξει κανείς ένα κείμενο λογοτεχνικό, αν είναι απλώς να αφηγηθεί την πλοκή με τρόπο εξωτερικό, μιμητικό, έστω και καλοκουρδισμένο; Τίποτε το συναρπαστικά «τερατώδες» (είτε από οπτικής, είτε από ακουστικής, είτε από υποκριτικής άποψης) δεν φυτρώνει σε αυτό το αμήχανο σκηνικό (ένα ψηλό, ημικυκλικό «κιόσκι» με πολύχρωμες φιάλες υγρών περιμετρικά σφηνωμένες στον μεταλλικό σκελετό του), που αδυνατεί να αποφασίσει αν θέλει να καταλάβει τη μισή σκηνή ή ολόκληρη.

Την προσοχή μας αιχμαλωτίζουν, έστω για λίγο, οι «νευρόσπαστες» κινήσεις των γιατρών-μαριονετών που εκτελούν μηχανικά τις επιθυμίες του αφεντικού τους ουδέποτε αναλογιζόμενοι την ηθική ευθύνη τους προς τους ασθενείς που παραπλανούν και δολοφονούν ανενδοίαστα. Δυστυχώς εκεί, δηλαδή στην κινησιολογία, ολοκληρώνεται η όποια δημιουργική ανησυχία αφορά τα σώματα (των απανταχού θυμάτων, θυτών και θεατών), αν και η παράσταση, τελικά, δεν καταπιάνεται ποτέ με τις αλλοιώσεις, τους ακρωτηριασμούς και τις οδύνες τους. Τις οποίες κανένας, προφανώς, δεν αναμένει να αναπαρασταθούν ρεαλιστικά, ούτε καν δραματικά, αλλά σίγουρα με τρόπο τέτοιον που να απευθύνεται στο παρόν, μέσα από εύγλωττες, ισχυρές θεατρικές εικόνες και μεταφορές –απούσες παντοιοτρόπως από το εν λόγω θέαμα.

Χάσαμε το Τέρας, στοπ/ Όταν η φανταστική λογοτεχνία γίνεται θέατρο χωρίς φαντασία Facebook Twitter
Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Μοναδική σκηνή που στέκεται ικανή να «πει» κάτι περισσότερο από το αυτονόητο, εκείνη όπου μισή ντουζίνα πεινασμένοι άνδρες με λευκές ιατρικές στολές σχεδιάζουν το μέλλον μας, μασουλώντας θορυβωδώς μπούτια κοτόπουλου και καρφώνοντας σαν χάνοι το βλέμμα τους στη Μενέντες, το άπιαστο θηλυκό των ονειρώξεών τους.

Σταθερά παρηγορητική, τέλος, η παρουσία του Αινεία Τσαμάτη στον ρόλο του ανασφαλούς, αυτο-αποδομούμενου Κιντάνα, μόνη αγωνία του οποίου αποδεικνύεται η αναζήτηση των χαμένων «καρυδιών» του. Αλλά και εκείνη του Νικόλα Χανακούλα, μπριόζου και γλιστερού επικεφαλής Λεδέσμα.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ