«The Base»: Νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση επαναδραστηριοποιείται στις ΗΠΑ

«The Base»: Νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση επαναδραστηριοποιείται στις ΗΠΑ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Μια διεθνής νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση, γνωστή ως The Base, συνεχίζει ανοιχτά την αναδιοργάνωσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδιάζει νέο παραστρατιωτικό εκπαιδευτικό καταυλισμό - χωρίς καμία εμφανή αντίδραση από τις τοπικές αρχές ή το FBI.

Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2018 από έναν πρώην εργολάβο του Πενταγώνου που πλέον ζει στη Ρωσία και φέρεται να σχετίζεται με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχε στο παρελθόν περίπου 50 ενεργά μέλη στις ΗΠΑ, πριν το FBI προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις στο πλαίσιο πολυετούς επιχείρησης κατά της εγχώριας τρομοκρατίας.

Ωστόσο, από την έναρξη της περσινής προεκλογικής περιόδου, με την προοπτική επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, η οργάνωση ενίσχυσε τις δραστηριότητές της, υπολογίζοντας σε μια ενδεχόμενη διοίκηση που δεν θα έδινε προτεραιότητα στην καταπολέμηση της λευκής υπεροχής.

Σήμερα, η The Base έχει παρουσία στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας σαμποτάζ κατά της κυβέρνησης, ενώ εμφανίζονται νέοι και επικίνδυνοι πυρήνες σε χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, δείχνει να αναπτύσσεται ξανά και στις ΗΠΑ, όπου η νέα ηγεσία του FBI υπό τον Kash Patel, πολιτικό σύμμαχο του Τραμπ, έχει μειώσει τη διερεύνηση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας.

Από την ίδρυσή της, η The Base στόχευε στην προσέλκυση πρώην στρατιωτικών για να εκπαιδεύσουν τα μέλη της σε στρατόπεδα στις ΗΠΑ. Η οργάνωση έχει συνδεθεί με σχέδια δολοφονιών, μαζικούς πυροβολισμούς και επιθέσεις στην Ευρώπη. Διατηρούσε, μάλιστα, ενισχυμένο οχυρό στο Μίσιγκαν, υπό την ηγεσία πρώην στρατιωτικού.

Δημοσιεύσεις σε ρωσικούς διακομιστές δείχνουν πως σχεδιάζεται εθνική συγκέντρωση αυτό το καλοκαίρι, με σκοπό την εκπαίδευση μελών σε στρατιωτικά γυμνάσια. «Η The Base στις ΗΠΑ ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εκπαίδευση των τελευταίων ετών. Χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα μετακίνησης των μελών μας», γράφει σχετική ανάρτηση. Η οργάνωση δημοσίευσε φωτογραφίες ένοπλων μελών υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται στις μεσοδυτικές πολιτείες. Κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ, δημοσίευσε φωτογραφία τεσσάρων μελών στα Απαλάχια Όρη, τη μεγαλύτερη δημόσια εμφάνιση Αμερικανών μελών της από το 2023.

Ειδικοί προειδοποιούν για αναγέννηση της νεοναζιστικής απειλής

Ο αναλυτής ακροδεξιάς τρομοκρατίας Joshua Fisher-Birch δηλώνει ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως η οργάνωση επιδιώκει ραγδαία επέκταση, αψηφώντας πλέον τη δημόσια έκθεση.

«Ακόμα και αν συμμετάσχουν λιγότερα από 20 άτομα, το γεγονός είναι σημαντικό. Σημαίνει σχεδιασμό, μετακινήσεις και συντονισμό μεταξύ περιφερειακών ομάδων — μια δραστηριότητα που πέρσι δεν θα τολμούσαν να οργανώσουν δημόσια», τονίζει.

Η ίδια η οργάνωση παραδέχεται ότι η συμμετοχή ή εκπαίδευση μαζί της είναι επικίνδυνη, ωστόσο πλέον αντιμετωπίζει το ρίσκο ως αποδεκτό. Οι ειδικοί συμφωνούν: η δραστηριότητά της δεν είναι πλέον υπόγεια — είναι στρατηγική προπαγάνδα με εικόνα και δράση.

FBI: «Ερευνούμε μόνο εγκληματική δραστηριότητα»

Σε ερώτηση της Guardian, το FBI απάντησε ότι ερευνά μόνο άτομα που έχουν διαπράξει ή σχεδιάζουν ομοσπονδιακά εγκλήματα. «Η συμμετοχή σε οργανώσεις δεν είναι από μόνη της παράνομη και προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία», δήλωσε εκπρόσωπος του FBI. Ωστόσο, μέλη της The Base έχουν διωχθεί ποινικά σε πολιτείες όπως η Μινεσότα και η Τζόρτζια, λόγω της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης.

Η νέα διοίκηση έχει υιοθετήσει πολιτική υποτίμησης της απειλής από την ακροδεξιά. Ο Kash Patel φέρεται να απομακρύνει πράκτορες που ασχολούνταν με την παρακολούθηση της ακροδεξιάς. Ένα από τα πρώτα διατάγματα του Τραμπ στη δεύτερη του θητεία ήταν η αθώωση όλων των καταδικασθέντων για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Fisher-Birch επισημαίνει ότι η οργάνωση εντείνει τη δράση της στην Ουκρανία, ζητώντας δημόσια τη δολοφονία αξιωματούχων και προωθώντας την ίδρυση λευκού εθνοκράτους στη δυτική χώρα. Υπάρχουν ήδη βίντεο με εμπρησμούς στρατιωτικών οχημάτων και κυβερνητικών υποδομών.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ρωσική πλατφόρμα τον Μάιο, ο ιδρυτής Ριναλντο Νατζάρο, που ζει στην Αγία Πετρούπολη, εξήγησε πως η νέα στρατηγική είναι “προπαγάνδα μέσω δράσης” και όχι απλώς με λόγια. Η ακριβής τοποθεσία του νέου παραστρατιωτικού στρατοπέδου παραμένει άγνωστη, αλλά ο Νατζάρο έχει αγοράσει γη στον βορειοδυτικό Ειρηνικό με στόχο να στεγάσει την έδρα της οργάνωσης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Διεθνή / «Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, καθώς οι διαφωνίες για τις περικοπές σε Υγεία, κοινωνικά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη νομοθετική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Ανάλυση / Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις κατασκοπείας και η χρήση drones από Ουκρανία και Ισραήλ ανατρέπουν τα δεδομένα του πολέμου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες με τη δύναμη της τεχνολογίας και της ευρηματικότητας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Διεθνή / Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM
Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Διεθνή / Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Η έκθεση από το γραφείο της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκαλύπτει πάνω από 100 ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ που ωφέλησαν άμεσα ή έμμεσα τις επιχειρήσεις και την προσωπική περιουσία του Μασκ
LIFO NEWSROOM
Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Διεθνή / Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να εμποδίσει την πορεία του σκάφους που κινείται αργά προς την αποκλεισμένη Γάζα διά θαλάσσης - Δεν φοβόμαστε, απαντούν οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM