Ουγγαρία: Η λογοκρισία ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ουγγαρία: Η καταστολή περιεχομένου σχετικό με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Ο ουγγρικός νόμος που απαγορεύει περιεχόμενο σχετικό με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στα σχολεία και στην τηλεόραση κρίθηκε ότι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νομοθεσία, που έχει συγκριθεί με τον διαβόητο «νόμο κατά της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» της Ρωσίας, σημαίνει ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανς ή οποιοδήποτε θέμα σχετικό με αυτούς δεν μπορεί να εμφανίζεται σε εκπαιδευτικό υλικό ή σε οποιαδήποτε τηλεοπτική εκπομπή, ταινία ή διαφήμιση που προβάλλεται πριν τις 10 το βράδυ.

Σε μια κατηγορηματική γνώμη, η γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου έγραψε ότι ο νόμος δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο αλλά σε μια αξιολογική κρίση ή – υποστηρίζοντας τη θέση που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο δικαστήριο – «μια προκατάληψη ότι η ομοφυλοφιλική ζωή δεν έχει ίση αξία ή στάτους με την ετεροφυλοφιλική».

Στην έκθεσή της, που έχει 69 σελίδες,η εισαγγελέας Tamara Ćapeta αναφέρει ότι ο νόμος στιγματίζει και δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα εναντίον των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+, επηρεάζοντας αρνητικά την ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Ιδιαίτερα επηρεάζονται τα ανήλικα μέλη της κοινότητας, καθώς η απαγόρευση της πληροφόρησης για τη ζωή τους στο δημόσιο χώρο τους εμποδίζει να καταλάβουν ότι η ζωή τους είναι φυσιολογική.

Επιπλέον, δυσκολεύει την αποδοχή τους από τους συμμαθητές και το περιβάλλον τους, περιορίζοντας έτσι το δικαίωμά τους σε μια φυσιολογική κοινωνική ζωή. Για αυτούς τους λόγους, ο νόμος όχι μόνο δεν προστατεύει τους ανήλικους, αλλά επιβαρύνει την κατάσταση.

Τέλος, επισημαίνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στην οικογένεια και η απαγόρευση των διακρίσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ćapeta υποστήριξε επίσης ότι ο νόμος παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το εμπόριο και τα οπτικοακουστικά μέσα, οι οποίοι απαγορεύουν στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν περιορισμούς στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης χωρίς βάσιμη αιτιολόγηση δημοσίου συμφέροντος.

Η γνώμη αυτή δεν είναι δεσμευτική για το Δικαστήριο, αλλά οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τείνουν να την ακολουθούν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας το 2021, μετά την ψήφιση του νόμου. Η γνωμοδότηση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ουγγαρία συνεχίζει την καταστολή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τον Απρίλιο, οι νομοθέτες ψήφισαν συνταγματική τροπολογία που απαγορεύει τις εκδηλώσεις Pride και επιτρέπει στις αρχές να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζουν τους συμμετέχοντες και να τους επιβάλλουν πρόστιμα.

Τον περασμένο μήνα, 17 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, υπέγραψαν επιστολή που διοργάνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, καταδικάζοντας τη νομοθεσία της Ουγγαρίας και καλώντας τη Βουδαπέστη να αναθεωρήσει αυτά τα μέτρα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Διεθνή / Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Σε μια βραδιά γεμάτη επαίνους, ο πρόεδρος Τραμπ άκουσε κορυφαίους ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple, OpenAI και Google να τον ευχαριστούν για τη στήριξή του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
LIFO NEWSROOM
Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM