Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους»

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Το κιόσκι-περίπτερο που ανέλαβε ο πολιτιστικός αφρικανικός σύλλογος Vana Ba Afrika. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0


«TO ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ το ποτό δεν λείπουν ποτέ από τις γιορτές κι έτσι αποφασίσαμε ότι θέλουμε να παίξουν ενεργό ρόλο στη γιορτή των Πλασμάτων ως μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους. Όσον αφορά το φαγητό, είναι πολυσυλλεκτικό και ταιριάζει με το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε στο Πεδίον του Άρεως και στις γύρω περιοχές. Η επιμέλεια του μενού και των γεύσεων έχει γίνει με γνώμονα τη φράση “we have met before, haven’t we...”, σε συνεργασία με τις κοινότητες και τα τοπικά καταστήματα γύρω από το Πεδίον του Άρεως και είναι αγαπητά στους κατοίκους. 

Το ποτό βρίσκεται στον χώρο όπου φιλοξενείται και το STEGI.RADIO. Εκεί το take over θα το κάνει το Apoteka bar που βρίσκεται στη Δεριγνύ, στην πλατεία Βικτωρίας, και είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια στην αθηναϊκή σκηνή θα προσφέρει πολύ ωραία κοκτέιλ και ποτά. Από το custom-made γαλάζιο μπαρ μέχρι τις μαύρες μουσικές και το πολυσυλλεκτικό κοινό του, το Apoteka μεταφέρει την ενέργεια της γειτονιάς του σε έναν δημόσιο χώρο που ξαναβρίσκει τη φωνή του με τις μουσικές του STEGI.RADIO.

«Δεν έχουμε καθόλου ελληνικό φαγητό, αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά της Αθήνας. Καλαμάκια σουβλάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης θα φάμε αλλού…» 

Στον κήπο της Γαρδένιας, το αναψυκτήριο που βρίσκεται ήδη μέσα στο Πεδίον, προσφέρονται καφέδες, smoothies, hot dogs, ποπκόρν και παγωτά. Επειδή έχουμε και το σινεμά, θέλουμε φαγητό που να μπορεί να συνοδεύει τις ταινίες αλλά να είναι και πρακτικό για τον κόσμο που θέλει να φάει κάνοντας μια στάση κάτω απ’ τα δέντρα ή τριγυρίζοντας ανάμεσα στα Plāsmata.

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Ο Ιμπραήμ του Al Sharq. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στο Playground, ακριβώς απέναντι από το υπαίθριο σινεμά, στην καρδιά του πάρκου, έχουμε κιόσκια με street food γεύσεις από τρία signature καταστήματα της περιοχής. Το πρώτο περίπτερο-κιόσκι το ανέλαβε το Guerilla Chef Burgers, που βρίσκεται σε Εξάρχεια και Νέο Κόσμο, του Λιβανέζου σεφ Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem. Έχει τα γνωστά, απλά τσίζμπεργκέρ του αλλά και ένα signature, καινούργιο λιβανέζικο μπέργκερ που έφτιαξε μόνο για τα Plāsmata, φόρο τιμής στις ρίζες του· άρωμα Ανατολής και street κουλτούρα, γεύσεις που έχουν μεγαλώσει μέσα στην πόλη τώρα σερβίρονται στο πιο ζωντανό αστικό πάρκο της Αθήνας.

Το δεύτερο κιόσκι ανήκει στον Ιμπραήμ του Al Sharq – πρόκειται για το φαλαφελάδικο της Λιοσίων 1, στην πλατεία Βάθη, απ’ τα πιο παλιά της Αθήνας. Στα Plāsmata έρχεται με τα διάσημα φαλάφελ του και ένα αιγυπτιακό κοτόπουλο που φέρνει τη Μέση Ανατολή στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Γεύσεις απλές, αλλά πλούσιες, ιδανικές να τις πάρεις στο χέρι, να περιπλανηθείς στο πάρκο και να ταξιδέψεις σε τόπους μαγικούς.

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Ο Φώτης Λιάπης, Επιμέλεια F&B. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το τρίτο κιόσκι-περίπτερο το ανέλαβε ο πολιτιστικός αφρικανικός σύλλογος Vana Ba Afrika που κάνει διάφορες δράσεις στο Πεδίον του Άρεως, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και γενικότερα στην περιοχή του κέντρου. Όλες τις δράσεις τους τις οργανώνουν οι ίδιοι και τα έσοδα πάνε στην ανάπτυξη του συλλόγου – έχουν νοικιάσει καινούργιο χώρο και κάνουν δικές τους δράσεις για τους μετανάστες τρίτης γενιάς πια που βρίσκονται στην Αθήνα. 

Με τα Plāsmata συνεργάζονται αυτήν τη φορά και τρία μαγαζιά της Κυψέλης που μας παρουσιάζουν τρεις κουζίνες, από το Μαρόκο, την Γκάνα και την Αιθιοπία – περίπου δύο συνταγές από κάθε χώρα. Θα δοκιμάσουμε, μεταξύ άλλων, σούπα egusi (Γκάνα), τα διάσημα wat (Αιθιοπία) και bastilla (Μαρόκο). Δεν έχουμε καθόλου ελληνικό φαγητό, αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά της Αθήνας. Καλαμάκια σουβλάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης θα φάμε αλλού…» 

Φώτης Λιάπης: «To φαγητό στα Plāsmata είναι μια τελετουργία που ενώνει τους ανθρώπους» Facebook Twitter
Στον κήπο της Γαρδένιας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση εδώ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ