Νέα κλιμάκωση στη Γάζα: Εντολή εκκένωσης 14 περιοχών στα βόρεια

Ο ισραηλινός στρατός καλεί σε εκκένωση 14 περιοχών στη βόρεια Γάζα Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Νέα προειδοποίηση εκκένωσης εξέδωσε σήμερα Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός για 14 συνοικίες στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων περιοχές της Μπέιτ Λαχίγια και της Τζαμπαλίγια.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στα αραβικά, ο στρατός ανέφερε ότι «επιχειρεί με αυξημένη ένταση στις συγκεκριμένες περιοχές», υποστηρίζοντας ότι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνεχίζουν να δρουν εκεί.

Είχε προηγηθεί παρόμοια προειδοποίηση το βράδυ της Τετάρτης, την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις συνέδεσαν με εκτοξεύσεις ρουκετών από τον βορρά της Γάζας.

Η νέα κλιμάκωση στη Γάζα έρχεται στον απόηχο της φονικής επίθεσης στην Ουάσιγκτον, όπου δύο υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας δολοφονήθηκαν έξω από έξω από το Εβραϊκό Μουσείο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Οι αμερικανικές αρχές έχουν συλλάβει έναν ύποπτο, ο οποίος φέρεται να φώναζε φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα την ώρα της επίθεσης.

Κατηγορίες Ισραηλινού ΥΠΕΞ για «αντισημιτική ρητορική» από ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ, κατηγόρησε την Πέμπτη ευρωπαίους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, λέγοντας ότι προωθούν «αντισημιτική και αντιαντιισραηλινή ρητορική», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβαλε στο κλίμα που οδήγησε στη δολοφονία δύο υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

«Υπάρχει μια ευθεία γραμμή που συνδέει τη ρητορική του μίσους με αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο Σαάρ σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ. «Αυτή η ρητορική διακινείται και από επίσημους εκπροσώπους κρατών και οργανισμών, ιδίως στην Ευρώπη».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ο Σαάρ απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες ή πρόσωπα. Οι δηλώσεις του, πάντως, ήρθαν λίγες ημέρες αφότου αρκετοί δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης «συγκεκριμένων μέτρων» ως αντίδραση στη συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα.

29 θάνατοι από ασιτία στη Γάζα, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχέντ Αμπού Ραμαντάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι 29 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες από αιτίες σχετιζόμενες με την ασιτία στη Γάζα.

«Τις τελευταίες μέρες χάσαμε 29 παιδιά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας τους θανάτους ως «αποτέλεσμα λιμού». Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, ο αριθμός περιλαμβάνει και ηλικιωμένους.

Ο Αμπού Ραμαντάν είναι υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Ραμάλα, και δεν ανήκει στη διοίκηση της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο BBC, ο οποίος προειδοποίησε ότι 14.000 βρέφη ενδέχεται να πεθάνουν αν δεν φτάσει άμεσα βοήθεια, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Ο αριθμός 14.000 είναι απολύτως ρεαλιστικός,  ίσως και υποτιμημένος».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM