Ο Μακρόν εξετάζει απαγόρευση μαντίλας για κορίτσια κάτω των 15 ετών

Ο Μακρόν εξετάζει απαγόρευση μαντίλας για κορίτσια κάτω των 15 ετών Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Σε νέα σύγκρουση γύρω από τη θρησκευτική ουδετερότητα και τις ατομικές ελευθερίες οδηγείται η Γαλλία, μετά τη δημόσια πρόταση του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν για την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας σε κορίτσια κάτω των 15 ετών σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος προέδρευσε την Τετάρτη κυβερνητικής σύσκεψης υψηλού επιπέδου με αντικείμενο τον «πολιτικό ισλαμισμό», ενόψει της δημοσίευσης πορίσματος που χαρακτηρίζει το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων «σοβαρή απειλή για την εθνική συνοχή». Το πόρισμα, που είχε παραγγείλει ο ίδιος ο Μακρόν, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός και σημερινός πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Renaissance, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι η κάλυψη κεφαλής σε ανήλικα κορίτσια «υπονομεύει σοβαρά την ισότητα των φύλων και την προστασία των παιδιών» και πρότεινε την εισαγωγή νέου ποινικού αδικήματος για τους γονείς που επιβάλλουν στις κόρες τους να φορούν μαντίλα.

Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση: ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζερόμ Γκεζ κατηγόρησε τον Ατάλ ότι «κυνηγάει την ακροδεξιά» και εργαλειοποιεί τη γαλλική κοσμικότητα εις βάρος των μουσουλμάνων.

Το Ελιζέ επεσήμανε ότι οι διαπιστώσεις της έκθεσης επιβάλλουν άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, ωστόσο διευκρίνισε ότι «ο αγώνας στρέφεται κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, όχι κατά του συνόλου των μουσουλμάνων».

Το πόρισμα, σύμφωνα με το AFP, εντοπίζει τη διείσδυση ισλαμιστικών ιδεών «από τα κάτω», μέσα από δήμους, σχολεία, φιλανθρωπικές και αθλητικές οργανώσεις, και κάνει λόγο για απειλή μεσοπρόθεσμα προς τους θεσμούς της δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει από το 2004 τη χρήση εμφανών θρησκευτικών συμβόλων –όπως μαντίλες, σταυρούς, κιπά ή τουρμπάνια– στα δημόσια σχολεία, στο πλαίσιο της κοσμικής της παράδοσης.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM