Καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις επιθετικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο εσωτερικό των ΗΠΑ - σε ζητήματα εμπορίου, μεταναστών, δικαιοσύνης και πανεπιστημίων - ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξυπνά κάθε πρωί με μια πολύ πιο υπαρξιακή απορία:
Θα συνεχίσει η Ουάσινγκτον να στέλνει όπλα στην Ουκρανία ή θα της γυρίσει την πλάτη;
Αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το Κρεμλίνο έστειλε απλώς αντιπροσώπους - ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε.
Από την άλλη, ο Τραμπ ακύρωσε επίσης προγραμματισμένη συνάντηση, αφήνοντας τον Ζελένσκι και τον κόσμο να αναρωτιούνται αν η επόμενη κίνηση των ΗΠΑ θα είναι σκληρότερες κυρώσεις προς τη Μόσχα ή πλήρης εγκατάλειψη του Κιέβου. Ο Τραμπ ουδέποτε έκρυψε τη δυσαρέσκειά του με τον Ζελένσκι, που είχε αρνηθεί να τον βοηθήσει στην υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν κατά την πρώτη του θητεία.
Αν οι ΗΠΑ σταματήσουν τη βοήθεια, η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να μάχεται για μόλις τέσσερις μήνες, προτού ξεμείνει από κρίσιμα πυρομαχικά όπως:
- Πυρομαχικά 155mm
- Πυραύλους Patriot
Η ΕΕ αδυνατεί να καλύψει το κενό. Η Βρετανία έχει ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά της και αποστέλλει ελάχιστο υλικό. Παράλληλα, η Ρωσία αγοράζει πυρομαχικά φθηνά (π.χ. 6 εκατ. βλήματα από τη Βόρεια Κορέα), ενώ στρατολογεί μισθοφόρους και αναπληρώνει τις απώλειες με μεγαλύτερη ταχύτητα από την Ουκρανία, που δυσκολεύεται ακόμα και να στρατολογήσει.
Η γενιά των νέων Ουκρανών έχει σε μεγάλο ποσοστό φύγει στο εξωτερικό. Πολλοί πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να επιστρέψουν. Σύμφωνα με πρώην Ουκρανό ΥΠΕΞ: «Η Δύση θέλει η Ουκρανία να κερδίσει, αλλά όχι η Ρωσία να χάσει». Πλέον, ούτε το πρώτο φαίνεται σίγουρο.
Η ουκρανική αντεπίθεση του 2023 απέτυχε, με τεράστιες απώλειες — κάτι που αποφασίστηκε έπειτα από πίεση δυτικών στρατηγών, όπως του στρατηγού Μάρκ Μίλεϊ και του Βρετανού ομολόγου του. Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το ρεαλιστικό σενάριο για την Ουκρανία είναι να μετατραπεί σε "σκαντζόχοιρο": απρόσβλητη, αλλά όχι επιθετική. Έχει αποδείξει την υπεροχή της στον ασύμμετρο πόλεμο, προκαλώντας πλήγματα στη ρωσική ενδοχώρα και απομακρύνοντας τον ρωσικό στόλο από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η στρατηγική του Πούτιν και το στοίχημα Τραμπ
Ο Πούτιν ποντάρει στο ότι ο Τραμπ θα αποσυρθεί — αφού «δεν βλέπει τίποτα που να τον αφορά» στην Ουκρανία. Αν συμβεί αυτό, τότε η Ουκρανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποτυχημένο κράτος, όπως η Λευκορωσία, η Μολδαβία ή η Γεωργία.
Παράλληλα, η Ρωσία κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, επεκτείνοντας την επιρροή της ιδίως στην Αφρική, μέσω μισθοφόρων και συμφωνιών με αυταρχικά καθεστώτα.
Η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει σταδιακά τα εργαλεία της ήπιας ισχύος (soft power), με εσωστρέφεια και αδιαφορία των πολιτών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Δημοσκοπήσεις δείχνουν φθίνουσα εχθρότητα προς τη Ρωσία.
Το χειρότερο σενάριο για τον Ζελένσκι είναι πιο κοντά από ποτέ: Αν ο Τραμπ σταματήσει τη βοήθεια, η Ουκρανία χάνει. Και μαζί με αυτήν, ο κόσμος χάνει ένα σύμβολο αντίστασης απέναντι στην επεκτατική επιθετικότητα.
Η μοίρα της Ουκρανίας εξαρτάται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από την πολιτική διάθεση ενός ανθρώπου: του Ντόναλντ Τραμπ. Αν κλείσει τη στρόφιγγα της στήριξης, η Ρωσία θα κερδίσει — όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με πληροφορίες από Bloomberg