Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Τουρκία απομάκρυνε εσπευσμένα 82 πολίτες της από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εξαιτίας σφοδρών ένοπλων συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού οργανώθηκε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη και περιλάμβανε μεταφορά των πολιτών με λεωφορεία στη Μισράτα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά, απ’ όπου και αναχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη με πτήση της Turkish Airlines.

Η Άγκυρα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους πολίτες που απομακρύνθηκαν, ούτε ανακοίνωσε αν θα υπάρξουν επόμενες φάσεις επαναπατρισμού. Η απόφαση λήφθηκε λόγω της επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας, η οποία επιδεινώθηκε από συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων πιστών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ένοπλων ομάδων που επιχειρεί να διαλύσει η ίδια η κυβέρνηση.

Σοβαρές απώλειες και κοινωνική αναταραχή στη Λιβύη

Οι συγκρούσεις στην Τρίπολη, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ πολίτες, σύμφωνα με την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL). Οι μάχες με οπλισμό όπως εκτοξευτήρες ρουκετών και βαρέα πολυβόλα παραλύουν την κανονικότητα στην πόλη, παγώνοντας μεταξύ άλλων και την εναέρια κυκλοφορία.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σχετική αποκλιμάκωση, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη. Εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Τρίπολης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απαιτώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα από την εξουσία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων και κινήθηκαν προς τα κυβερνητικά κτίρια, όπου σημειώθηκε επεισόδιο με θύμα έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για προσπάθεια διείσδυσης από ομάδα που αναμίχθηκε με τους διαδηλωτές, προκαλώντας περαιτέρω αναστάτωση. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία προσπαθεί να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας με επαναλειτουργία σχολείων, αγορών και πρατηρίων καυσίμων, όμως το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό.

Πολιτικές ανακατατάξεις στη Λιβύη και εσωτερικές πιέσεις

Η ΚΕΕ του Ντμπέιμπα αντιμετωπίζει σοβαρές πολιτικές πιέσεις. Έξι μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών και υφυπουργοί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, δύο από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν δημόσια. Δημοτικοί σύμβουλοι στη δυτική Τρίπολη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα αιτήματα των διαδηλωτών για αποχώρηση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, κάλεσε τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής στην ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ, να συζητήσουν για τον διορισμό νέου επικεφαλής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, συνεχίζει να δέχεται υποστήριξη από παράγοντες της περιοχής της Τρίπολης και από τη γενέτειρά του, τη Μισράτα, επιμένοντας ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η εξάλειψη της επιρροής των ενόπλων ομάδων και η εδραίωση της κρατικής εξουσίας.

ΟΗΕ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και πολιτική διαδικασία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Τρίπολη, ζητώντας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και να διασφαλίσουν λογοδοσία για τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε τις αναφορές περί συμφωνημένης εκεχειρίας και ζήτησε την άνευ όρων τήρησή της, αλλά και την άμεση εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης υπό λιβυκή ηγεσία, επισημαίνοντας τη σημασία της ενοποίησης των κρατικών θεσμών – ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) και η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα λαμβάνουν πλήρη στήριξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο επαναβεβαίωσε τον σεβασμό του προς την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κλιμάκωση της βίας, οι πολιτικές ρήξεις και η δράση ενόπλων ομάδων δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον. Η απομάκρυνση των Τούρκων πολιτών αποτελεί ένδειξη του μεγέθους της κρίσης, ενώ η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις για πολιτική λύση και αποκατάσταση της σταθερότητας.

Η ανάγκη για μια βιώσιμη, ειρηνική λύση είναι επιτακτική. Χωρίς την ενοποίηση των θεσμών και την απόσυρση των ένοπλων ομάδων από την πολιτική σκηνή, η Λιβύη κινδυνεύει να βυθιστεί ξανά σε έναν φαύλο κύκλο βίας και χάους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ