Ουγγαρία: Ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Όρμπαν που βάζει στο στόχαστρο ΜΚΟ

Ουγγαρία: Ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Όρμπαν που βάζει στο στόχαστρο ΜΚΟ Facebook Twitter
Φωοτγραφία: Facebook/momentum.mozgalom
0

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δεκάδες μέλη ΜΚΟ της Ουγγαρίας ανήρτησαν ένα μεγάλο πανό στην έξοδο της σήραγγας του Κάστρου του Βούδα, με θέα στην πλατεία Κλαρκ Άνταμ, που έγραφε: «Είμαστε μαζί σας. Μένουμε για εσάς», σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου «νομοσχεδίου διαφάνειας» της κυβέρνησης Όρμπαν.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προτάθηκε από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, θα δώσει στο Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας της Ουγγαρίας περισσότερες εξουσίες για να χαρακτηρίζει οργανώσεις ως επιβλαβείς για τα συμφέροντα της χώρας, εάν θεωρηθεί ότι επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο ή την κοινή γνώμη.

Εφόσον εγκριθεί, ο νόμος θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να καταχωρεί αυτές τις οργανώσεις σε ειδική λίστα, να περιορίζει ή να διακόπτει τη χρηματοδότησή τους και να επιβάλλει βαριά πρόστιμα, εφόσον διαπιστωθεί ότι «θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία της Ουγγαρίας, επηρεάζοντας τη δημόσια ζωή με ξένη υποστήριξη».

Ο Dávid Víg, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ουγγαρίας, στην ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση φοβάται εκείνους που αποκαλύπτουν την αλήθεια και εκείνους που προσφέρουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

Η Veronika Móra, διευθύντρια του Ιδρύματος Ökotárs, δήλωσε: «Αυτό το σχέδιο, αυτός ο νόμος της αποστράτευσης, είναι κακόβουλος σε κάθε έννοια, βαθιά κυνικός και εξυπηρετεί μόνο έναν σκοπό: να λιμοκτονήσει, να πνίξει και να κόψει κάθε πόρο σε όσους μιλούν ή ασκούν κριτική στις αρχές».

Λίγο αργότερα, το κόμμα της αντιπολίτευσης Momentum αντέδρασε άμεσα και κατευθύνθηκε προς το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας, όπου έριξαν κόκκινη μπογιά στον φράχτη του κτιρίου. 

Η Βουλή αναμένεται να συζητήσει δημόσια το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια την ερχόμενη Τρίτη. Εάν εγκριθεί, ο νέος νόμος θα δίνει στην κυβέρνηση τη δύναμη να μπλοκάρει εφημερίδες και ΜΚΟ που θεωρεί ότι απειλούν την κυριαρχία της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

«Επειδή προς το παρόν πρόκειται μόνο για νομοσχέδιο, δεν θα προβούμε σε λεπτομερή σχόλια. Ωστόσο, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δεσμεύεται να τις προστατεύει, να προωθεί το έργο τους και να τις στηρίζει οικονομικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρκους Λάμερτ, ο οποίος υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους ξεκίνησε διαδικασία κατά της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος για την εθνική κυριαρχία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, με την επόμενη συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή το απόγευμα στην Πλατεία Κοσούθ στη Βουδαπέστη.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Διεθνή / «Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν το φορολογικό σχέδιο Τραμπ, απαιτώντας βαθύτερες περικοπές και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκαλώντας κρίση εντός του κόμματος
LIFO NEWSROOM
Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Διεθνή / Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Η ομάδα του γενεαλόγου Κάιλ Μπέτιτ εντόπισε ότι ο παππούς του νέου Πάπα από την πλευρά του πατέρα του, Τζον Ρ. Πρεβόστ, γεννήθηκε το 1876 στο Μιλάτσο της Σικελίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1903 με το όνομα Σαλβατόρε Τζοβάνι Γκαετάνο Ριτζιτάνο
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

Διεθνή / Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

«Να σταματήσει το λουτρό αίματος που σκοτώνει χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες» γράφει - Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για το Ουκρανικό
LIFO NEWSROOM
«Άρματα του Γεδεών»: Η Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Διεθνή / «Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων - Πάνω από 250 νεκροί - Προειδοποίηση ΟΗΕ για εθνοκάθαρση
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Διεθνή / Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Η Πορτογαλία ψηφίζει ξανά μέσα σε τρία χρόνια, με φόντο κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Μοντενέγρο και άνοδο της ακροδεξιάς. Ποια κόμματα προηγούνται και γιατί η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη.
LIFO NEWSROOM
Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Διεθνή / Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Οι Ρώσοι ζήτησαν την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών για εκεχειρία - Τι απάντησε η Ουκρανία και ποιες οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Διεθνή / Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή αναμέτρηση μεταξύ του Ραφάλ Τρζασκόφσκι, φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας, και του Καρόλ Ναβρότσκι, συντηρητικού ιστορικού που στηρίζεται από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM