Ο Νάρεντρα Μόντι δήλωσε ότι η Ινδία έχει απλώς «παγώσει» τις στρατιωτικές της ενέργειες κατά του Πακιστάν και θα «αντιδράσει με τους δικούς της όρους» σε οποιαδήποτε επίθεση σημειωθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο γειτόνων.
Στην πρώτη του ομιλία μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ο ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι παρακολουθεί «κάθε βήμα του Πακιστάν».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών το Σάββατο, τερματίζοντας τους φόβους ότι τα δύο πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη οδεύουν προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Η Ινδία είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Πακιστάν την Τετάρτη σε αντίποινα για μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση τον Απρίλιο στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, την οποία απέδωσε σε υποστηριζόμενες από το Πακιστάν τρομοκρατικές ομάδες. Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν με επιθέσεις με drones και πυραύλους από τις δύο πλευρές.
Τόσο ο Τραμπ όσο και οι πακιστανικές αρχές απέδωσαν τα εύσημα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και στον αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, για την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, μετά από ώρες έντονων διαπραγματεύσεων με την Ινδία και το Πακιστάν.
Ωστόσο, ο Μόντι δεν έκανε καμία αναφορά στον ρόλο των ΗΠΑ στην κατάπαυση του πυρός. Αντίθετα επέμεινε στο ότι το Πακιστάν ήταν εκείνο που πρώτα επικοινώνησε με τον επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ινδίας το Σάββατο για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, και ότι το Πακιστάν ήταν εκείνο που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.
Στην ομιλία του ο Ναρέντρα Μόντι αναφέρθηκε επίσης στην πυρηνική απειλή που αιωρούνταν πάνω από την κλιμάκωση των εντάσεων την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι σε κάθε μελλοντική σύγκρουση με το Πακιστάν, η Ινδία δεν θα ανεχτεί «πυρηνικό εκβιασμό».
Τη Δευτέρα, πακιστανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους όρους της κατάπαυσης του πυρός ήταν η συμφωνία για μελλοντικές συνομιλίες σε τρίτη χώρα, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προτείνονται ως ενδεχόμενος τόπος διεξαγωγής.
Ο Μόντι αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αλλά είπε ότι «αν μιλήσουμε με το Πακιστάν, θα είναι μόνο για την τρομοκρατία… θα είναι για το Κασμίρ που κατέχεται από το Πακιστάν».
Η Ινδία επανέφερε σε λειτουργία 32 αεροδρόμια στη βόρεια Ινδία που είχαν κλείσει καθώς οι διασυνοριακές εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν.
Ο ινδικός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής: «Η νύχτα παρέμεινε κατά κύριο λόγο ήρεμη σε όλο το Τζαμού και Κασμίρ και σε άλλες περιοχές κατά μήκος του διεθνούς συνόρου». Σε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων από την Ινδία και το Πακιστάν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να μειώσουν την παρουσία στρατευμάτων στη συνοριογραμμή.
Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, ειδικές ομάδες εστάλησαν στην περιοχή για να εξουδετερώσουν τις εκρηκτικές ύλες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εκκενώσει τα χωριά τους στις συνοριακές περιοχές επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Με πληροφορίες από Guardian