ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η Apple σκέφτεται να αυξήσει τις τιμές του iPhone χωρίς να το συνδέσει με τους δασμούς Τραμπ

Η Apple σκέφτεται να αυξήσει τις τιμές του iPhone χωρίς να το συνδέσει με τους δασμούς Τραμπ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις τιμές της νέας σειράς iPhone που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα. Η εταιρεία προσπαθεί να συνδυάσει την αύξηση των τιμών με νέες δυνατότητες και αλλαγές στον σχεδιασμό των συσκευών, αποφεύγοντας να συνδέσει την αύξηση με τους δασμούς των ΗΠΑ προς την Κίνα, όπου συναρμολογούνται τα περισσότερα από τα προϊόντα της Apple.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για αναστολή των δασμών στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών αφήνει τη φορολογία των smartphones αμετάβλητη, ενώ οι νέες αυξήσεις τιμών της Apple φαίνεται να είναι αναγκαίες για να καλύψουν τα κόστη παραγωγής λόγω των δασμών και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων.

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει την παρουσίαση της νέας σειράς iPhone το φθινόπωρο, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει σχέδια με πιο λεπτό προφίλ, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα The Wall Street Journal. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις λόγω των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας.

Η Apple, προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες των δασμών, προχώρησε σε μεταφορά της παραγωγής για την αμερικανική αγορά στην Ινδία, με τις μονάδες παραγωγής στην Κίνα να συνεχίζουν να παράγουν τα πιο κερδοφόρα μοντέλα όπως τα iPhone Pro και Pro Max. Ωστόσο, η Ινδία δεν είναι ακόμα έτοιμη να υποστηρίξει μαζική παραγωγή τέτοιων μοντέλων λόγω περιορισμένων υποδομών και τεχνικών ικανοτήτων.

Η τράπεζα επενδύσεων Jefferies εκτιμά ότι περίπου το 60% των 65 εκατομμυρίων iPhones που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2024 ήταν τα Pro ή Pro Max μοντέλα, τα οποία παράγονται κυρίως στην Κίνα.

Η Apple φαίνεται να επιδιώκει την αύξηση των τιμών για να καλύψει τα κόστη της παραγωγής και να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους της, χωρίς να αποδώσει αυτή την αύξηση στους δασμούς. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται τις επιπτώσεις των εμπορικών μέτρων για να αυξήσει τις τιμές.

Η νέα σειρά iPhone αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην αγορά τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να κυμαίνονται από 799 δολάρια για το iPhone 16 έως 1.199 δολάρια και άνω για το iPhone 16 Pro Max. Στην έκδοση αυτής της χρονιάς, αναμένεται ένα λεπτότερο μοντέλο που θα αντικαταστήσει το iPhone 16 Plus, το οποίο κοστίζει 899 δολάρια στις ΗΠΑ.

Ο Tim Cook δήλωσε πως η εταιρεία προβλέπει ότι οι τρέχουσες πολιτικές των δασμών θα οδηγήσουν σε 900 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστος για την τρέχουσα περίοδο και περισσότερο στο μέλλον.

Η Apple μελετά επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της παραγωγής iPhone στις ΗΠΑ, αν και αυτό πιθανώς θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί. Οι υπεύθυνοι της αλυσίδας εφοδιασμού εκτιμούν ότι οι δασμοί από την Κίνα θα παραμείνουν υψηλότεροι σε σχέση με άλλες χώρες παραγωγής όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, γεγονός που ενδέχεται να επιταχύνει τη μετάβαση της παραγωγής στην Ινδία.

Η Ινδία κατέχει ήδη περίπου το 13% - 14% των παγκόσμιων αποστολών iPhone, με την εταιρεία να αναμένει ότι αυτό το ποσοστό θα διπλασιαστεί φέτος. Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Ινδία δεν θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τη ζήτηση για τις ΗΠΑ και την Ινδία πριν το 2026 ή το 2027.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM