Σαουδική Αραβία: Βρετανός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ένα tweet

Σαουδική Αραβία: Βρετανός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ένα tweet Facebook Twitter
O Άχμεντ αλ-Ντούς συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ριάντ στις 31 Αυγούστου 2023
0

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ετοιμάζονται να γιορτάσουν την «χρυσή εποχή» των εμπορικών σχέσεων Ριάντ-Ουάσιγκτον, ένας Βρετανός πολίτης πρόκειται να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζοντας πιθανή πολυετή ποινή φυλάκισης για μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).

Η δίκη του Άχμεντ αλ-Ντούς, πρώην τραπεζικού αναλυτή και πατέρα τεσσάρων παιδιών από το Μάντσεστερ, διεξάγεται σε απόλυτη μυστικότητα. Το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στη διαδικασία, ενώ η νομική του ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι ακόμη δεν γνωρίζει επισήμως ποιο αδίκημα του αποδίδεται. Ο ίδιος αναμένεται να εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο τη Δευτέρα, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται να του επιβληθεί ποινή.

Η υπόθεσή του έχει προκαλέσει ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο οι σαουδαραβικές αρχές χρησιμοποιούν τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας για να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης και να καταστείλουν πολιτικές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο αλ-Ντούς φαίνεται πως κατηγορείται για ένα παλαιότερο –και διαγεγραμμένο– tweet που αφορούσε τον πόλεμο στο Σουδάν, καθώς και για τη φιλική του σχέση με τον γιο ενός Σαουδάραβα αντιφρονούντα.

Η σύζυγός του, Άμαχερ Νουρ, βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ψυχολογικής πίεσης, καθώς η οικογένεια βασιζόταν οικονομικά στον ίδιο, ενώ η επαφή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Από τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο του Ριάντ στις 31 Αυγούστου 2023, η οικογένειά του δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του μέχρι τον Νοέμβριο.

Η δικηγόρος του στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χάιντι Ντέικσταλ, σημειώνει πως η υπόθεση καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα δίκαιης δίκης: «Περισσότερους από τρεις μήνες μετά τις κατηγορίες, δεν είναι καν σαφές αν το επίμαχο tweet αποτελεί τη βάση του κατηγορητηρίου. Αυτή η αδιαφάνεια, σε συνδυασμό με σειρά άλλων παραβιάσεων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναγνωρίσει την υπόθεση ως εξαιρετικά ανησυχητική, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις νομικές διαδικασίες ξένων κρατών. Σε επιστολή του προς την οργάνωση Reprieve, η οποία υποστηρίζει τον αλ-Ντούς, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η αρμοδιότητα ανήκει στη νομική του ομάδα και ότι η βρετανική πλευρά έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της προς τις σαουδαραβικές αρχές.

Ο αλ-Ντούς, σύμφωνα με πληροφορίες, δικάζεται από εξειδικευμένο ποινικό δικαστήριο και δεν έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο της επιλογής του. Η προσεχής του εμφάνιση στο δικαστήριο αναμένεται να κρίνει το μέλλον του.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM