Σουηδία: Η κυβέρνηση προτείνει την ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας

Η κυβέρνηση της Σουηδίας προτείνει την ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / Unsplash
0

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας.

Πηγές ανέφεραν στο AFP πως το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας, σκοπεύει να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προστασία των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών που κινδυνεύουν από τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής».

Σε περιπτώσεις εντοπισμού «ελέγχων παρθενίας», «πιστοποιητικών παρθενίας» αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης του υμένα, θα επιβάλλει ποινικές κυρώσεις.

Η εξέταση που πραγματοποιείται στον υμένα μίας γυναίκας για να διαπιστωθεί αν είναι παρθένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει καμία επιστημονική βάση και συνιστά παραβίαση της σεξουαλικής πληρότητας των γυναικών.

Μάλιστα το 2018, ο Οργανισμός είχε ζητήσει την κατάργηση αυτού του είδους εξέτασης το 2018. «Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν στο να καταστήσουν αυτές τις πράξεις αξιόποινες και να επιτρέψουν την καταδίκη των δραστών τους, κάτι που δεν ισχύει σήμερα» στη Σουηδία, τόνισε η κυβερνητική υπηρεσία  Socialstyrelsen.

Οι συγκεκριμένες πράξεις τιμωρούνται επί του παρόντος μόνο με πειθαρχικές κυρώσεις κατά επαγγελματιών υγείας που τις διενεργούν. Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, τα τεστ παρθενίας, πιστοποιητικά και οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι συνηθισμένα στη Σουηδία, κάτι που μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη έλλειψη αναφορών αυτών των πρακτικών, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτές οι γυναίκες περνούν ορισμένες φορές αυτό το είδος ελέγχου σε ξένες χώρες.

Τα αποκαλούμενα εγκλήματα τιμής καλύπτουν κάθε μορφή βίας κατά κοριτσιών και γυναικών στο όνομα των παραδοσιακών κωδίκων τιμής, η οποία διαπράττεται, μεταξύ άλλων, από μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ΟΗΕ διευκρινίζει ότι η βία στο όνομα της «τιμής» περιλαμβάνει, ειδικότερα, τη διενέργεια τεστ παρθενίας.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της καταπίεσης που συνδέεται με την τιμή είναι η συλλογική της πτυχή, όπου η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας γίνεται αντιληπτή ως ζήτημα που αφορά ολόκληρη την οικογένεια», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Νίνα Λάρσον στις 22 Απριλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης. «Αυτό αποτελεί σοβαρή επίθεση στην προσωπική ακεραιότητα των γυναικών και των κοριτσιών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ και η υπουργός Ισότητας Νίνα Λάρσον προτείνουν να τεθούν σε ισχύ αυτές οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις την 1η Δεκεμβρίου 2025.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM