Στις 2 Απριλίου 2025, στο Eagle Square της Αμπούτζα, η Νιγηρία έγινε το επίκεντρο μιας παγκόσμιας ιστορικής στιγμής. Ο Kanyeyachukwu Tagbo-Okeke, ένας 15χρονος νεαρός με αυτισμό, παρουσίασε ένα έργο τέχνης 12.304 τετραγωνικών μέτρων – μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο, κατακτώντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο καμβά ζωγραφικής.
Στο επίκεντρο του πίνακα: μια πολύχρωμη κορδέλα, το παγκόσμιο σύμβολο του αυτισμού, περικυκλωμένη από emoji που αποτυπώνουν συναισθήματα και τρόπους επικοινωνίας – τις δύο όψεις μιας καθημερινότητας που τα άτομα στο φάσμα ζουν με ένταση, αλλά σπάνια εξηγούν.
Η προηγούμενη επίδοση κατείχε ο Ιρανός Emad Salehi με 9.652 τ.μ. σε ηλικία 42 ετών. Ο Kanyeyachukwu όχι μόνο ξεπέρασε το ρεκόρ, αλλά το έκανε ως έφηβος με αυτισμό, μετατρέποντας μια προσωπική συνθήκη σε συλλογική διεκδίκηση.
«Ένιωσα καλά. Χαρούμενος. Απλώς καλά», ήταν τα λιγοστά λόγια του νεαρού δημιουργού, επιβεβαιώνοντας την απλότητα με την οποία βιώνει το μεγαλείο.
Το έργο παρουσιάστηκε συμβολικά την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ενώ η Υπουργός Πολιτισμού της Νιγηρίας, Χανατού Μουσάουα, το χαρακτήρισε «φάρο ελπίδας για χιλιάδες παιδιά που μέχρι σήμερα δεν είχαν φωνή».
Ο Kanyeyachukwu γεννήθηκε στον Καναδά, όπου και διαγνώστηκε με αυτισμό. Στη Νιγηρία, οι πρώτες προσπάθειες αναγνώρισης του φάσματος αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, όπως εξηγεί ο πατέρας του: «Η αδυναμία επικοινωνίας με το παιδί σου σε καθημερινά πράγματα είναι επώδυνη. Όμως επιμείναμε. Δουλέψαμε με τον Kanye».
Από τα 4 του, ο μικρός ανακάλυψε τη ζωγραφική και έκτοτε η τέχνη έγινε το κανάλι επικοινωνίας του με τον κόσμο. Σήμερα, μπορεί να πλένει τα ρούχα του, να συγυρίζει, να λειτουργεί ανεξάρτητα. «Αν δεν παρεμβαίναμε νωρίς, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό», σημειώνει ο πατέρας του.
Nigerian autistic artist Kanyeyachukwu Tagbo-Okeke has carved out a global niche for himself by winning the Guinness World Record for the largest artwork on canvas by an individual pic.twitter.com/AXoFVyClz1
— Reuters (@Reuters) April 17, 2025
Η καμπάνια “Impossibility is a Myth” και το μήνυμα μιας χώρας
Το έργο συνοδεύτηκε από την καμπάνια “Impossibility is a Myth” («Το αδύνατο είναι μύθος»), αποδομώντας το κυρίαρχο αφήγημα πως τα άτομα με αυτισμό υστερούν σε ικανότητες. Η οικογένειά του δήλωσε «υπερήφανη και ανακουφισμένη», αναγνωρίζοντας τη δουλειά μηνών που προηγήθηκε.
Η δράση ενίσχυσε και το έργο του Zeebah Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την υποστήριξη ατόμων στο φάσμα και των οικογενειών τους. Σε μια χώρα όπως η Νιγηρία, όπου η έλλειψη διαγνωστικών εργαλείων και κοινωνικής κατανόησης είναι διαδεδομένη, κάθε τέτοια πράξη γίνεται πράξη παιδείας.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Νιγηριανοί κατέρριψαν ρεκόρ Γκίνες. Ανάμεσά τους η σεφ Χίλντα Μπάτσι (μαραθώνιος μαγειρικής) και ο σκακιστής Τούντε Ονακόγια (μαραθώνιος σκακιού). Ο Kanyeyachukwu, ωστόσο, ξεχωρίζει: είναι ο νεότερος και ο μόνος που έβαλε στο επίκεντρο όχι την επίδοση, αλλά την κοινωνική συνείδηση.
«Η δυσκολία στην επικοινωνία έγινε το μέσο για να επικοινωνήσει με τον κόσμο», λέει η μητέρα του. Μια φράση που συνοψίζει την εμβληματική διάσταση του επιτεύγματος.
Ο πίνακας του Kanyeyachukwu δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Είναι ίσως ο πιο ειλικρινής, ο πιο άμεσος, ο πιο αναγκαίος. Σε έναν κόσμο όπου τα άτομα με αυτισμό παραμένουν συχνά σιωπηλά, ο νεαρός καλλιτέχνης ζωγράφισε με χρώματα αυτά που δεν λέγονται εύκολα με λόγια.
Με πληροφορίες από Associated Press