Τραμπ: «Στέλνει» τον Γουόλτς στον ΟΗΕ - Αναβαθμίζει τον Ρούμπιο

Τραμπ: «Στέλνει» τον Γουόλτς στον ΟΗΕ - Αναβαθμίζει τον Ρούμπιο Facebook Twitter
Μάικ Γουόλτς και Μαρκ Ρούμπιο / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ορίζει τον μέχρι σήμερα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, υποψήφιο για νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα αναλάβει καθήκοντα μεταβατικού συμβούλου εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, δήλωσε ο Τραμπ με ανάρτηση στο Truth Social, επιβεβαιώνοντας πως η θέση του έχει αναβαθμιστεί στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντικατέστησε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς περίπου ένα μήνα μετά το Signal Gate, καθιστώντας τον τον πρώτο κορυφαίο αξιωματούχο που χάνει τη δουλειά του στη δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη ότι ο Γουόλτς θα διοριστεί πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα συμβούλου εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο Τραμπ, και θα συνεχίσει να υπηρετεί και στον τρέχοντα ρόλο του.

«Από την εποχή που υπηρέτησε με στολή στο πεδίο της μάχης, στο Κογκρέσο και, ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας μου, ο Μάικ Γουόλτς έχει εργαστεί σκληρά για να θέσει τα Συμφέροντα του Έθνους μας πάνω απ' όλα. Ξέρω ότι θα κάνει το ίδιο και στον νέο του ρόλο», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Η απομάκρυνση Γουόλτς και γιατί θεωρούνταν αναμενόμενη

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Γουόλτς βρισκόταν σε δύσκολη θέση στον ρόλο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας εδώ και μήνες. Η θέση του, ωστόσο, έγινε ακόμη πιο επισφαλής όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε οργανώσει μια ομαδική συνομιλία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, με σκοπό να συζητήσει ευαίσθητα στρατιωτικά σχέδια για επιχείρηση στην Υεμένη, προσθέτοντας κατά λάθος έναν δημοσιογράφο στη συζήτηση.

Οι περισσότεροι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ τον είχαν ήδη χαρακτηρίσει υπερβολικά επιθετικό για να υπηρετεί έναν πρόεδρο που είχε εκλεγεί προβάλλοντας σκεπτικισμό απέναντι στις αμερικανικές παρεμβάσεις στο εξωτερικό και είχε δηλώσει την πρόθεσή του να επιδιώξει πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, καθώς και την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο αναπληρωτής του Γουόλτς, Alex Wong —ο οποίος είχε ασχοληθεί με τη Βόρεια Κορέα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ και θεωρείται μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός με αξιόλογη εμπειρία στην εθνική ασφάλεια— αναμένεται επίσης να απομακρυνθεί, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει άμεσα την κατάσταση. Ο αξιωματούχος, όπως και άλλες πηγές, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει τις εσωτερικές διεργασίες.

Μάρκο Ρούμπιο όπως Χένρι Κίσινγκερ: Ο αναβαθμισμένος ρόλος του υπουργού Εξωτερικών

Ο Μάρκο Ρούμπιο αναλαμβάνει πλέον και τις δύο θέσεις —του υπουργού Εξωτερικών και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας— κάτι που δεν έχει επαναληφθεί από την εποχή του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος είχε διατελέσει και στους δύο ρόλους υπό τις κυβερνήσεις Νίξον και Φορντ. 

Ένα πρόσωπο με γνώση των σχετικών συζητήσεων ανέφερε ότι ο Ρούμπιο είχε εκφράσει την προθυμία του να υπηρετήσει και στους δύο ρόλους για περίπου έξι μήνες, σε περίπτωση που αντικατασταθεί ο Γουόλτς και του ζητηθεί να βοηθήσει.

Το ιστορικό προηγούμενο του Κίσινγκερ θεωρείται από τους περισσότερους ιστορικούς προβληματικό, καθώς ο ρόλος του συμβούλου εθνικής ασφάλειας προϋποθέτει ουδετερότητα και την ικανότητα να διαμεσολαβεί μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων εντός της κυβέρνησης — κάτι δύσκολο όταν το ίδιο πρόσωπο ηγείται και της εξωτερικής πολιτικής. 

Το αποτέλεσμα ήταν η απομάκρυνση του Κίσινγκερ από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και η αντικατάστασή του από τον Brent Scowcroft.

Ωστόσο, η δεύτερη προεδρία Τραμπ δεν λειτουργεί με βάση τα ιστορικά προηγούμενα.

Ο Ρούμπιο, ο οποίος είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών απέναντι στον Τραμπ το 2016, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια στενή συνεργατική σχέση με τον πρόεδρο, σύμφωνα με αρκετούς κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Γουόλτς, από την πλευρά του, φαίνεται να εξασφαλίζει μια ομαλή αποχώρηση, με ευμενή σχόλια και αναγνώριση του έργου του, ενώ πρόκειται να καλύψει μια άλλη θέση στην κυβέρνηση. Η θέση αυτή έμεινε κενή μετά την αιφνιδιαστική απόσυρση της υποψηφιότητας της βουλευτού Elise Stefanik, Ρεπουμπλικανής από τη Νέα Υόρκη, για κυβερνητικό πόστο.


 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM