Την επίσημη παραλαβή της δικογραφίας που αφορά την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και ενδεχόμενες ευθύνες πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Η δικογραφία για τα Τέμπη διαβιβάστηκε μέσω του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, και αφορά την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2016 έως 28 Φεβρουαρίου 2023. Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της πρόσβασης των κομμάτων στο υλικό, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ειδικά διαμορφωμένος χώρος στη Βουλή – η αίθουσα "168-Παύλος Μπακογιάννης" – με δέκα σταθμούς εργασίας: ένας για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα και ένας για τους ανεξάρτητους βουλευτές. Εκεί, οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα μπορούν να μελετήσουν τη δικογραφία σε ψηφιακή μορφή, χωρίς δυνατότητα αντιγραφής ή φωτογράφησης, αλλά με το δικαίωμα λήψης σημειώσεων.
Η αίθουσα θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, πρόκειται για «ογκωδέστατο υλικό δεκάδων χιλιάδων σελίδων». Οι υπολογιστές είναι απομονωμένοι από το διαδίκτυο, ενώ το περιεχόμενο φιλοξενείται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.
Τέμπη: Επιπλέον δικογραφίες για πρώην κυβερνητικά στελέχη
Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε το Σώμα ότι διαβιβάστηκαν στη Βουλή και άλλες ποινικές δικογραφίες για τα Τέμπη, οι οποίες αφορούν τον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Κεφαλογιάννη, τον πρώην υφυπουργό Μιχαήλ Παπαδόπουλο, καθώς και τον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να κινηθεί διαδικασία ποινικής δίωξης κατά πρώην ή νυν υπουργού απαιτείται πρόταση κατηγορίας από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η πρόταση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών» είναι ποινικά κολάσιμες, καθώς και τις διατάξεις που φέρονται να έχουν παραβιαστεί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ