Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Ιράν πενθεί μετά τη φονική έκρηξη στο εμπορικό λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι, όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν. Δύο ημέρες μετά, οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες, ενώ επίσημες αρχές μιλούν για «σοβαρές παραλείψεις» και ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Η έκρηξη στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν σημειώθηκε το Σάββατο, κοντά στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ - διαδρομή από όπου διέρχεται το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Προηγούμενος απολογισμός της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι του Ιράν κάνει λόγο για 46 νεκρούς. «Ο αριθμός των νεκρών στην τραγική πυρκαγιά (στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι) έφτασε τους 65», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ασούρι, επικεφαλής της επαρχίας Χορμοζγκάν, που βρίσκεται περίπου χίλια χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Εσκαντάρ Μομενί δήλωσε πως οι υπεύθυνοι έχουν εντοπιστεί και ανακριθεί. «Η έκρηξη προκλήθηκε από αμέλεια και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία, η έκρηξη ξεκίνησε από φωτιά σε αποθήκη με χημικά και επικίνδυνα υλικά. Βίντεο από κάμερες ασφαλείας δείχνουν μια μικρή φωτιά που εξελίσσεται σε εκτεταμένη έκρηξη, με ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι.

Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιαν επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομεία στην Μπαντάρ Αμπάς, ενώ έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος και διακοπή λειτουργίας σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών στην περιοχή.

Υπάρχει όμως και δεύτερη διάσταση στο θέμα: Πηγή με διασυνδέσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης δήλωσε στους New York Times ότι η έκρηξη προκλήθηκε από νιτρικό υπερχλωρικό νάτριο, βασικό συστατικό σε στερεά καύσιμα για πυραύλους. Το υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι υπήρχε στρατιωτικό φορτίο στο σημείο.

Η Ρωσία έχει ήδη στείλει ειδικούς για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ διέταξε άμεση έρευνα.

Η έκρηξη συνέβη καθώς Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν στο Ομάν για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γεγονός που προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στο περιστατικό.

Με πληροφορίες από France 24

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM