Επίθεση Τραμπ σε Πούτιν μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι: «Ίσως δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος»

Επίθεση Τραμπ σε Πούτιν μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι: «Ίσως δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, λίγο αφότου παρέστη στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές περιοχές της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες, δηλώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «μάλλον δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον Πούτιν να εκτοξεύει πυραύλους σε μη στρατιωτικές περιοχές, πόλεις και κωμοπόλεις, τις τελευταίες ημέρες. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι μάλλον δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλά με παίζει, και πρέπει ίσως να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω «Τραπεζικών» ή «Δευτερευουσών Κυρώσεων»; Πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν!!!».

«Πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι!!!», κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε προηγούμενα σημεία της ανάρτησης καταφέρθηκε στους προκατόχους του, Τζο Μπάιντεν και Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν έχω καμία σχέση με αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο, εκτός από το ότι νωρίς έδωσα στην Ουκρανία Javelins, ενώ ο Ομπάμα τους έδωσε σεντόνια. Αυτός είναι ο πόλεμος του Κοιμισμένου Τζο Μπάιντεν, όχι δικός μου».

Η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ - Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε ιδιωτικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο στην Πόλη του Βατικανού, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από διπλωματική βαρύτητα και υψηλούς συμβολισμούς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λίγο πριν την έναρξη της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου. Οι δύο ηγέτες κάθισαν αντικριστά σε μεταλλικές καρέκλες, συζητώντας για αρκετά λεπτά. «Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση», δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσέουνγκ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Ουκρανία ένα νέο σχέδιο εκεχειρίας που περιλαμβάνει:

  1. Ντε φάκτο αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στα κατεχόμενα εδάφη από το 2022.
  2. Επίσημη αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, για πρώτη φορά από την Ουάσινγκτον.

Ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις, επισημαίνοντας ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, παρουσίασε αντιπρόταση που προβλέπει:

  • Επιστροφή των εδαφών.
  • Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων από τη Ρωσία.
  • Συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, περιλαμβανομένης ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης με αμερικανική υποστήριξη.

Ντόναλντ Τραμπ - Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Το ψυχρό παρελθόν και η διπλωματική προσπάθεια

Η τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ήταν σε μια τεταμένη τηλεοπτική συνομιλία στον Λευκό Οίκο, η οποία έκλεισε με τον Ζελένσκι να αποχωρεί από το γεύμα και οικονομική συμφωνία να παραμένει ανυπόγραφη.

Παρά την ψυχρότητα, ο Ζελένσκι ανάρτησε ένα θετικό μήνυμα στο Χ: «Καλή συνάντηση. Συζητήσαμε για πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία, καθώς και για αξιόπιστη και διαρκή ειρήνη που θα αποτρέψει νέο πόλεμο. Πολύ συμβολική συνάντηση με δυνατότητες να γίνει ιστορική, αν πετύχουμε κοινά αποτελέσματα. Ευχαριστώ @POTUS.»

Ο Τραμπ βρέθηκε στο Βατικανό μαζί με ηγέτες της Ευρώπης, με κάποιους από τους οποίους έχει παρελθόν αντιπαραθέσεων, όπως τον πρόεδρο Μακρόν και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η παρουσία του στο προσκήνιο της κηδείας δεν πέρασε απαρατήρητη.

«Ήρθα από σεβασμό στον Πάπα. Εξάλλου, κέρδισα την ψήφο των Καθολικών», είπε σε δημοσιογράφους κατά την πτήση προς Ρώμη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM