Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση» Facebook Twitter
φωτ.: Minneapolis Fed
0

Καθώς η ένταση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζεται, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας περνούν στην αντεπίθεση, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν τα παράπονα» και να αναγνωρίσουν τα οφέλη που αποκόμισαν από την παγκοσμιοποίηση.

Συγκεκριμένα, η China Daily, επίσημο αγγλόφωνο μέσο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε αιχμηρό άρθρο με στόχο τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «κλοπής» των ΗΠΑ από άλλες χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα:

«Τις ΗΠΑ δεν τις κλέβει κανείς. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν ζήσει για δεκαετίες πέρα από τις δυνατότητές τους, καταναλώνουν περισσότερο απ’ ό,τι παράγουν, έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στο εξωτερικό και δανείζονται για να διατηρήσουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο».

Αμοιβαία αντίποινα και εμπορικά πλήγματα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Παρά την πρόσφατη παύση στις αμοιβαίες αυξήσεις δασμών (που φτάνουν έως 145% για τα κινεζικά προϊόντα και 125% για τα αμερικανικά), οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αντιπαράθεση δεν έχει τελειώσει.

Η Κίνα φέρεται να έχει ζητήσει από τις αεροπορικές της εταιρείες να παγώσουν τις αγορές εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Boeing, ενώ εξετάζει και τρόπους στήριξης εταιρειών leasing που επηρεάζονται από τους δασμούς.

Την ίδια ώρα, τα Ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι σταματά η αποδοχή δεμάτων προς τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «παράλογες και εκβιαστικές πρακτικές».

Νέες έρευνες για δασμούς σε φάρμακα, ημιαγωγούς και σπάνια μέταλλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης νέες έρευνες για πιθανή επιβολή δασμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι κρίσιμα για την τεχνολογική παραγωγή. Η Κίνα, που κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών, έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές.

Οικονομική ανάκαμψη και διπλωματικές κινήσεις από την Κίνα

Παρά τις πιέσεις, η κινεζική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, με ανάπτυξη 5,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται σε περιοδεία σε ασιατικές χώρες, προωθώντας στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της περιφερειακής επιρροής της Κίνας απέναντι στον οικονομικό απομονωτισμό των ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, οι κινήσεις εκατέρωθεν εντείνουν την παγκόσμια αβεβαιότητα, ενώ οι οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες μεταβάλλονται ραγδαία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM