Η Ουκρανία «συμφώνησε» να προκηρύξει εκλογές, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ

Η Ουκρανία «συμφώνησε» να προκηρύξει εκλογές, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ Facebook Twitter
O ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ
0

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, υποστήριξε ότι το Κίεβο «συμφώνησε» να διοργανώσει προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του.

Σε συνέντευξή του στον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, που προβλήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι «θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η ηγεσία της εμπόλεμης χώρας «συμφώνησε σε αυτό».

Ο δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον είχε ταξιδέψει στη Ρωσία το 2024 για να πάρει συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, θέλοντας, όπως είχε πει, να προστατεύσει το δικαίωμα τον Αμερικανών να μάθουν την αλήθεια και να μην είναι «σκλάβοι».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αυξήσει τις πιέσεις της ώστε να αναγκάσει την Ουκρανία να οργανώσει εκλογές σε καιρό πολέμου, κάτι που συνταγματικά απαγορεύεται στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει περιγράψει τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές», ένας ισχυρισμός που ευθυγραμμίζεται με τα υποστηριζόμενα από τη Ρωσία αφηγήματα που έχουν προσπαθήσει να υπονομεύσουν τη νομιμότητα της Ουκρανικής ηγεσίας.

Οι επικριτές λένε ότι οι εκλογές σε καιρό πολέμου θα εξέθεταν την Ουκρανία στις τακτικές αποσταθεροποίησης της Ρωσίας και θα ήταν ένας υλικοτεχνικός εφιάλτης για να οργανωθούν σε μια χώρα που υπερασπίζεται τον εαυτό της από μια ολοκληρωτική εισβολή.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γουίτκοφ σχολίασε επίσης την πιθανή είσοδο της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά.

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία, η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό,» δήλωσε ο Γουίτκοφ.

Αλλά ο Αμερικανός απεσταλμένος πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να επωφεληθεί από παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στα κράτη του ΝΑΤΟ βάσει της ρήτρας συλλογικής άμυνας του Άρθρου 5 της συμμαχίας, βάσει της οποίας τα μέλη της υποχρεούνται να παρέχουν βοήθεια το ένα στο άλλο, εάν ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ανοιχτό προς συζήτηση» είπε ο Γουίτκοβ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ πρότεινε στον Ζελένσκι να περάσουν στην «κατοχή» των ΗΠΑ ουκρανικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί

Διεθνή / Ο Τραμπ πρότεινε στον Ζελένσκι να περάσουν στην «κατοχή» των ΗΠΑ ουκρανικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να αναστείλει τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών και μη στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία, μετά τη σχετική δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Διεθνή / Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Με την κωδική ονομασία «Justice Mission 2025», οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πώληση ενός από τα μεγαλύτερα πακέτα οπλισμού προς την Ταϊβάν, αξίας 11 δισ. δολαρίων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Διεθνή / «Καλή και παραγωγική» συνομιλία Τραμπ–Πούτιν λίγο πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι

Σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Μόλις είχα μια καλή και πολύ παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από τη συνάντησή μου, σήμερα στις 13:00, με τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας
THE LIFO TEAM