Τι συζήτησαν Τραμπ και Ζελένσκι - «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»

«Μια ώρα περίπου» κράτησε το τηλεφώνημα Τραμπ και Ζελένσκι - «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» Facebook Twitter
Συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ/ Getty Images
0

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την κλήση ως «πολύ καλή» και ότι διήρκησε περίπου μία ώρα.

«Μεγάλο μέρος της συζήτησης βασίστηκε στην κλήση που έγινε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία όσον αφορά τα αιτήματα και τις ανάγκες τους», έγραψε. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς «να δώσουν μια ακριβή περιγραφή των σημείων που συζητήθηκαν», επισημαίνοντας πως περαιτέρω λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν «σύντομα».

Αναμένουν πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία «μέσα σε δύο εβδομάδες»

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει μια πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να επιτευχθεί «μέσα σε δύο εβδομάδες», προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαπραγμάτευση για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός. Πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε να φτάσουμε με επιτυχία σε αυτήν εντός δύο εβδομάδων», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

Ο ίδιος χαιρέτισε τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, κατά την οποία οι δύο «συμφώνησαν σε μια πορεία προς μια κατάπαυση του πυρός υπό όρους». Τόνισε παράλληλα ότι είναι «πιθανόν να πραγματοποιηθεί» μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε ένα μορατόριουμ σε πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σε επίπεδο «τεχνικών ομάδων» πρόκειται να γίνουν «Δευτέρα ή Τρίτη» στην Τζέντα για αυτήν την εκεχειρία, τόνισε ο Γουίτκοφ.

Ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε ότι οι τεχνικές μας ομάδες θα συναντηθούν στο Ριάντ τις επόμενες ημέρες για να επικεντρωθούν στην εφαρμογή και την επέκταση της μερικής κατάπαυσης του πυρός που εξασφάλισε ο Πρόεδρος Τραμπ από τη Ρωσία», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη απαντήσει αν αποδέχεται το μορατόριουμ 30 ημερών σε πλήγματα κατά ενεργειακών υποδομών.

«Τι ζητά ο Πούτιν από τον Τραμπ» για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα και τις τέσσερεις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της εκτός της Κριμαίας, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές - Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Η Ρωσία παρότι προελαύνει στο πεδίο της μάχης, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία.

Ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.

Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM