Τι συζήτησαν Τραμπ και Ζελένσκι - «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»

«Μια ώρα περίπου» κράτησε το τηλεφώνημα Τραμπ και Ζελένσκι - «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» Facebook Twitter
Συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ/ Getty Images
0

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την κλήση ως «πολύ καλή» και ότι διήρκησε περίπου μία ώρα.

«Μεγάλο μέρος της συζήτησης βασίστηκε στην κλήση που έγινε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία όσον αφορά τα αιτήματα και τις ανάγκες τους», έγραψε. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς «να δώσουν μια ακριβή περιγραφή των σημείων που συζητήθηκαν», επισημαίνοντας πως περαιτέρω λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν «σύντομα».

Αναμένουν πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία «μέσα σε δύο εβδομάδες»

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει μια πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να επιτευχθεί «μέσα σε δύο εβδομάδες», προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαπραγμάτευση για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός. Πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε να φτάσουμε με επιτυχία σε αυτήν εντός δύο εβδομάδων», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

Ο ίδιος χαιρέτισε τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, κατά την οποία οι δύο «συμφώνησαν σε μια πορεία προς μια κατάπαυση του πυρός υπό όρους». Τόνισε παράλληλα ότι είναι «πιθανόν να πραγματοποιηθεί» μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε ένα μορατόριουμ σε πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σε επίπεδο «τεχνικών ομάδων» πρόκειται να γίνουν «Δευτέρα ή Τρίτη» στην Τζέντα για αυτήν την εκεχειρία, τόνισε ο Γουίτκοφ.

Ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε ότι οι τεχνικές μας ομάδες θα συναντηθούν στο Ριάντ τις επόμενες ημέρες για να επικεντρωθούν στην εφαρμογή και την επέκταση της μερικής κατάπαυσης του πυρός που εξασφάλισε ο Πρόεδρος Τραμπ από τη Ρωσία», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη απαντήσει αν αποδέχεται το μορατόριουμ 30 ημερών σε πλήγματα κατά ενεργειακών υποδομών.

«Τι ζητά ο Πούτιν από τον Τραμπ» για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα και τις τέσσερεις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της εκτός της Κριμαίας, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές - Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Η Ρωσία παρότι προελαύνει στο πεδίο της μάχης, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία.

Ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.

Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM