Πέθανε η θρυλική πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα

Πέθανε η θρυλική πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα Facebook Twitter
Σοφία Γκουμπαϊντούλινα/ Φωτ.: Getty Images
0

Η Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης avant-garde μουσικής, έφυγε από τη ζωή στη Γερμανία σε ηλικία 93 ετών. Η σπουδαία συνθέτρια πέρασε πάνω από τρεις δεκαετίες της ζωής της εκεί, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Γκουμπαϊντούλινα υπήρξε μία από τους συνθέτες που τέθηκαν στη μαύρη λίστα του σοβιετικού καθεστώτος το 1979, καθώς η μουσική της θεωρήθηκε «παρεκκλίνουσα». Ωστόσο, το έργο της κατάφερε να φτάσει στη Δύση, όπου αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε για τη μοναδική της ικανότητα να συνδυάζει τη σύγχρονη μουσική με πνευματικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Από τη Σοβιετική Ένωση στη διεθνή αναγνώριση

Γεννημένη το 1931 στο Τσιστόπολ του Ταταρστάν, η Γκουμπαϊντούλινα σπούδασε μουσική στο Καζάν και στη συνέχεια στο Κονσερβατόριο της Μόσχας. Παρόλο που ο μεγάλος Ντμίτρι Σοστακόβιτς είχε ήδη απομακρυνθεί από το ίδρυμα, ο βοηθός του, Νικολάι Πέικο, της άνοιξε νέους μουσικούς ορίζοντες, φέρνοντάς την σε επαφή με έργα των Μάλερ, Στραβίνσκι και Σένμπεργκ.

Ο Σοστακόβιτς αναγνώρισε το ταλέντο της και την ενθάρρυνε να ακολουθήσει τον «λανθασμένο δρόμο» της, όσο αντισυμβατικός και αν φαινόταν. Ωστόσο, το σοβιετικό καθεστώς απέρριψε το έργο της, χαρακτηρίζοντάς το ως «άσκοπη φασαρία» και απαγορεύοντας τις συνθέσεις της τις δεκαετίες του '60 και '70.

Η καριέρα της απογειώθηκε όταν, τη δεκαετία του '70, μοιράστηκε τυχαία ένα ταξί με τον διάσημο βιολονίστα Γκίντον Κρέμερ στη Μόσχα. Εκείνος της πρότεινε να γράψει ένα κοντσέρτο για βιολί, και έτσι γεννήθηκε το Offertorium – ένα έργο βασισμένο σε θέμα του Μπαχ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1981.

Το έργο της αποθεώθηκε στη Δύση, με τον Άλφρεντ Σνίτκε να το χαρακτηρίζει «ίσως το σημαντικότερο κοντσέρτο για βιολί του 20ού αιώνα».

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Γκουμπαϊντούλινα εγκαταστάθηκε σε ένα ήσυχο χωριό κοντά στο Αμβούργο, όπου συνέχισε να συνθέτει ασταμάτητα.

Ο σπουδαίος μαέστρος Σερ Σάιμον Ρατλ την είχε χαρακτηρίσει ως «ιπτάμενο ερημίτη», καθώς η μουσική της βρισκόταν πάντα σε μια δική της τροχιά, μόνο περιστασιακά προσγειωμένη στην πραγματικότητα.

«Είναι πολύ δελεαστικό να δημιουργείς κανόνες», είχε πει κάποτε. «Αλλά αυτοί γρήγορα γίνονται ξεπερασμένοι».

Η μουσική της Γκουμπαϊντούλινα παραμένει ένα σύμβολο ελευθερίας, δημιουργικότητας και πνευματικής αναζήτησης, εμπνέοντας γενιές συνθετών και μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM