Σερβία: Πλήθος φοιτητών μπλοκάρουν την πρόσβαση στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό

Σερβία: Πλήθος φοιτητών μπλοκάρουν την πρόσβαση στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube Screenshot / CNN-News18
0

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτών φοιτητών απέκλεισαν το κτίριο του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού της Σερβίας στο Βελιγράδι, λίγες ημέρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, το οποίο αναμένεται να κλιμακώσει τις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι φοιτητές, οι οποίοι απέκλεισαν για πρώτη φορά το κτίριο της τηλεόρασης στο κέντρο της πρωτεύουσας αργά τη Δευτέρα, συγκεντρώθηκαν ξανά την Τρίτη, αφού ανακοίνωσαν ότι ο αποκλεισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον 22 ώρες. Παρόμοια κινητοποίηση οργανώθηκε και στην πόλη Νόβι Σαντ.

Οι φοιτητές των πανεπιστημίων στη Σερβία βρίσκονται πίσω από τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά την πτώση ενός τσιμεντένιου στεγάστρου σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι. Οι διαδηλώσεις έχουν κλονίσει τη λαϊκιστική διακυβέρνηση του προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και την παραμονή του στην εξουσία.

Η πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών, αποδίδει την τραγωδία στο Νόβι Σαντ, στην ανεξέλεγκτη διαφθορά, την οποία συνδέουν με τη δεκαετή ηγεσία του Βούτσιτς και του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Κατηγορούν την κυβέρνηση για συνδέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα και την υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης των μέσων ενημέρωσης.

Όσο για τη στοχοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι φοιτητική σύλλογοι της Σερβίας, την κατηγορούν για μεροληπτικό ρεπορτάζ και ότι επέλεξε να συνταχθεί υπέρ του Βούτσιτς και της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Σερβίας ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης το βράδυ της Δευτέρας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ίδιος προσέβαλε τις διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των φοιτητών, προειδοποιώντας ότι οι αξιωματικοί ασφαλείας θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον των ανθρώπων στη διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο. Πρόσθεσε ότι οι πανεθνικές διαδηλώσεις δεν θα τον έκαναν ποτέ να παραιτηθεί. «Θα πρέπει να με σκοτώσετε αν θέλετε να με αντικαταστήσετε», είπε. Ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Βούτσιτς αποκάλεσε τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές «όχλο», κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο. Η συνέντευξη ακολούθησε μια διαμάχη μεταξύ του Βούτσιτς και του σταθμού RTS, κατά την οποία ο πρόεδρος χαρακτήρισε έναν δημοσιογράφο που κάλυπτε τις διαδηλώσεις ως «ηλίθιο». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιο, αλλά είπε ότι οι δημοσιογράφοι του RTS ήταν «ντροπή για το επάγγελμά τους».


Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM