Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Ουκρανία Facebook Twitter
© The State Emergency Service of Ukraine
0

Ρωσικός πύραυλος έπεσε σε ξενοδοχείο πριν από τα ξημερώματα της Πέμπτης στη γενέτειρα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κεντρική Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 30 άλλους, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Λίγο πριν από την επίθεση, εθελοντές από μια ανθρωπιστική οργάνωση -πολίτες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου- είχαν κάνει check-in στο ξενοδοχείο. Επέζησαν επειδή κατάφεραν να κατέβουν εγκαίρως από τα δωμάτιά τους. Δυστυχώς, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση» ανέφερε ο Ζελένσκι σε δήλωσή του. 

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παύση στην πίεση προς τη Ρωσία για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και η τρομοκρατία κατά της ζωής» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Καθώς τα σωστικά συνεργεία έτρεχαν να βγάλουν τραυματισμένους πολίτες από το κατεστραμμένο κτίριο στη γενέτειρα του Ζελένσκι, το Kryvyi Rih, τα συνεργεία αεράμυνας σε όλη τη χώρα προσπαθούσαν να αμυνθούν κατά των ρωσικών βομβαρδισμών που έχουν γίνει ρουτίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συνολικά, ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους και 112 μη επανδρωμένα αεροσκάφη - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με εικονικές πολεμικές κεφαλές σχεδιασμένες να εκθέτουν και να εξαντλούν την αεράμυνα.

Τα περισσότερα από τα θανατηφόρα drones καταρρίφθηκαν, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, αλλά δεν ανέφερε αν κάποιος από τους πυραύλους καταρρίφθηκε.

Αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι αναστέλλουν τόσο τη στρατιωτική όσο και τη μυστική βοήθεια προς την Ουκρανία, υπήρξε αυξανόμενη ανησυχία ότι οι δυνατότητες αεράμυνας της χώρας θα ήταν από τα πρώτα στοιχεία της άμυνάς της που θα διακυβεύονταν.

Το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot έχει αποδειχθεί η πιο αξιόπιστη άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στους πιο εξελιγμένους βαλλιστικούς πυραύλους της Ρωσίας. Η παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα μπορούσε να αφήσει τους Ουκρανούς χωρίς τους εξελιγμένους πυραύλους αναχαίτισης που έχουν συμβάλει στην αεράμυνα του Κιέβου, και άλλες πόλεις.

Ταυτόχρονα, οι συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής της Ουκρανίας ενημερώνονται, σε κάποιο βαθμό, από τα δεδομένα έγκαιρης προειδοποίησης που παρέχουν οι αμερικανικοί δορυφόροι, οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν εκτοξεύσεις αεροσκαφών και πυραύλων βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Δεν είναι σαφές αν η παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών περιελάμβανε πληροφορίες που σχετίζονται με αυτά τα συστήματα.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM