Η Μαλάλα Γιουσαφζάι για πρώτη φορά στη γενέτειρά της, 13 χρόνια μετά τον πυροβολισμό της  

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι για πρώτη φορά στη γενέτειρά της, 13 χρόνια μετά τον πυροβολισμό της   Facebook Twitter
Φωτ.: X / Malala Yousafzai
0

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε στη γενέτειρά της, μια επαρχία στο Πακιστάν, 13 χρόνια αφού δέχτηκε επίθεση από Ταλιμπάν.

Ήταν μόλις 15 ετών όταν μαχητές της Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) την πυροβόλησαν στο κεφάλι στην απομακρυσμένη κοιλάδα Σουάτ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι βρέθηκε σήμερα στην επαρχία Χιμπέρα-Παχτούνκουα του βορειοδυτικού Πακιστάν όπου γεννήθηκε, προτού φύγει το 2012 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και έχει επισκεφθεί την κοιλάδα Σουάτ, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια που επιστρέφει στη Σάνγκλα, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια.

Με μια φωτογραφία της από την κοιλάδα, η Μαλάλα Γιουσαφζάι έγραψε στο X, το παρακάτω μήνυμα:

«Ως παιδί, περνούσα όλες τις διακοπές μου στη Σάνγκλα του Πακιστάν, παίζοντας δίπλα στο ποτάμι και μοιράζοντας γεύματα με την ευρύτερη οικογένειά μου. Ήταν μεγάλη χαρά για μένα να επιστρέψω εκεί σήμερα - μετά από 13 ολόκληρα χρόνια - για να περιβάλλομαι από τα βουνά, να βουτάω τα χέρια μου στο κρύο ποτάμι και να γελάω με τα αγαπημένα μου ξαδέρφια. Αυτό το μέρος είναι πολύ αγαπητό στην καρδιά μου και ελπίζω να επιστρέφω ξανά και ξανά. Προσεύχομαι για ειρήνη σε κάθε γωνιά της όμορφης χώρας μας. Οι πρόσφατες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής στο Bannu, είναι συγκλονιστικές. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στα θύματα και τις οικογένειές τους και προσεύχομαι για την ασφάλεια κάθε ανθρώπου στην πατρίδα μου».

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, καθώς επέστρεφε σπίτι της με το σχολικό, δύο ένοπλοι Ταλιμπάν μπήκαν στο λεωφορείο και άρχισαν να την αναζητούν. Όταν τη βρήκαν, την πυροβόλησαν στο κεφάλι και στον αυχένα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι έγινε στόχος επίθεσης εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM