Τουρκία: Μετά από 40 χρόνια το PKK σταματά τον ένοπλο αγώνα

Τουρκία: Μετά από 40 χρόνια το PKK σταματά τον ένοπλο αγώνα Facebook Twitter
0

Οι μαχητές του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κήρυξαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία μετά την έκκληση-ορόσημο του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος ζήτησε από την ομάδα να διαλυθεί και να τερματίσει τις συγκρούσεις τεσσάρων και πλέον δεκαετιών.

Ήταν η πρώτη αντίδραση του PKK μετά την έκκληση του Οτζαλάν αυτή την εβδομάδα να διαλυθεί η ομάδα και να καταθέσει τα όπλα.

«Προκειμένου να ανοίξουμε το δρόμο για την εφαρμογή της έκκλησης του ηγέτη Άπο [Οτζαλάν] για ειρήνη και μια δημοκρατική κοινωνία, κηρύσσουμε κατάπαυση του πυρός με ισχύ από σήμερα», ανέφερε η εκτελεστική επιτροπή του PKK σύμφωνα με το προσκείμενο στο ΡΚΚ πρακτορείο ειδήσεων ANF.

«Συμφωνούμε με το περιεχόμενο του καλέσματος ως έχει και δηλώνουμε ότι θα το ακολουθήσουμε και θα το εφαρμόσουμε», δήλωσε η επιτροπή, που εδρεύει στο βόρειο Ιράκ. «Καμία από τις δυνάμεις μας δεν θα αναλάβει ένοπλη δράση, εκτός αν δεχθεί επίθεση».

Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους του, διεξάγει μια εξέγερση από το 1984 με στόχο τη δημιουργία μιας πατρίδας για τους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας.

Αλλά πιο πρόσφατα, η ομάδα ζήτησε αυτονομία και πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα αντί για ανεξαρτησία.

Από τότε που ο Οτζαλάν φυλακίστηκε το 1999 έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες να τερματιστεί η αιματοχυσία, η οποία έχει κοστίσει περισσότερες από 40.000 ζωές.

Μετά από αρκετές συναντήσεις με τον Οτζαλάν στη φυλακή του νησιού του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (κόμμα DEM) μετέφερε την Πέμπτη την έκκλησή του προς το PKK να καταθέσει τα όπλα και να συγκαλέσει συνέδριο για να ανακοινώσει τη διάλυση της οργάνωσης.

Το PKK δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμο να συγκαλέσει ένα συνέδριο όπως επιθυμεί ο Οτζαλάν, αλλά «για να συμβεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο ασφαλές περιβάλλον» και ο Οτζαλάν «πρέπει να το κατευθύνει και να ηγηθεί προσωπικά για την επιτυχία του συνεδρίου».

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM