Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου Facebook Twitter
Οι φανατικοί θαυμαστές του 62χρονου συγγραφέα αυτοπροσδιορίζονται κι εκείνοι ως μέλη μιας «αίρεσης» (“The Cult”) και οι περιβόητες δημόσιες αναγνώσεις του έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους θρύλους.
0


«ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εκατομμύρια σέκτες αυτή τη στιγμή για τις οποίες δεν έχουμε ιδέα», δηλώνει ο Τσακ Πάλανιουκ. Στα 62 του χρόνια, έχει γράψει 25 βιβλία μυθοπλασίας, βουτώντας στα θολά νερά της αμερικανικής ταυτότητας και ανασύροντας στην επιφάνεια τις πιο υπερβατικές επιθυμίες της. Από το ντεμπούτο του το 1996 με το Fight Club, μέχρι το τελευταίο του βιβλίο, το Shock Induction, τα μυθιστορήματα του Πάλανιουκ έχουν εξερευνήσει τις πιο σκοτεινές εσοχές της σύγχρονης κουλτούρας, και σε αυτή την ιδιαίτερα αποπροσανατολιστική στιγμή, βλέπει κάποια ανησυχητικά προηγούμενα.

«Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε ιστορική στιγμή είναι μοναδική», λέει. «Σκέφτομαι μια παρόμοια περίοδο στα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν τα ιδεώδη της αντικουλτούρας και οι μορφές διαμαρτυρίας δεν λειτουργούσαν πλέον και κάποιοι άρχισαν να αναλαμβάνουν όλο και πιο ριζοσπαστική δράση. Ξαφνικά οι πλούσιοι έπρεπε να έχουν σωματοφύλακες. Αυτά σκεφτόμουν τις προάλλες με την περίπτωση του Λουίτζι Μαντζιόνε αλλά και με τις πρωτοχρονιάτικες επιθέσεις στη Νέα Ορλεάνη και στο Λας Βέγκας... Αυτή τη στιγμή, οι νέοι άνθρωποι είναι πραγματικά ευάλωτοι στην επίδραση διαφορετικών κοινωνικών μοντέλων. Βλέπω τις σύγχρονες αιρέσεις ως το μεγάλο ζήτημα της εποχής. Πρόκειται, εκτός των άλλων, για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία».

Ο Πάλανιουκ παραμένει αθεράπευτα ρομαντικός όσον αφορά τη μυθοπλασία όπως ξετυλίγεται στις σελίδες ενός βιβλίου, η οποία έχει τη δύναμη να διευρύνει τα όρια με τρόπο που άλλα μέσα δεν μπορούν.

Το Fight Club ήταν, άλλωστε, ένα μυθιστόρημα που περιέγραφε μια ανδρική σέκτα που ξεκινούσε από την λατρεία της βίας και έφτανε ως την εγχώρια τρομοκρατία. Το βιβλίο άρχισε να μοιάζει με προφητεία καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματιστεί πλήθος από διαδικτυακές υπερ-μάτσο κοινότητες. «Αν κοιτάξετε πίσω στην ιστορία», λέει ο Πάλανιουκ, «οι άνθρωποι έχουν την τάση να συρρέουν γύρω από συγκεκριμένες προσωπικότητες για όλες τις απαντήσεις και νομίζω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει μια τέτοια κλιμάκωση αυτής της συνθήκης, όπου πλέον αυτή η προσωπικότητα μπορεί να είναι κάποιος σαν τον Ίλον Μασκ. Τέτοιοι άνθρωποι όμως τείνουν να είναι "βραχύβιοι", γιατί είναι πραγματικά εξαντλητικό να είσαι αυτό το άτομο, να είσαι ο Τζόρνταν Πίτερσον ας πούμε ή ο Άντριου Τέιτ. Συνεπώς, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Μασκ θα έχει την ενέργεια να κάνει αυτό που κάνει τώρα για πολύ ακόμα. Ένα πράγμα μας σώζει: συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».

Ο Πάλανιουκ, αντίθετα, δεν δείχνει κανένα σημάδι εξάντλησης και το αναγνωστικό του κοινό παραμένει αφοσιωμένο όσο ποτέ. Οι φανατικοί θαυμαστές του αυτοπροσδιορίζονται κι εκείνοι ως μέλη μιας «αίρεσης» («The Cult») και οι περιβόητες δημόσιες αναγνώσεις του έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους θρύλους.

Το Fight Club μεταφέρθηκε σε μια επιτυχημένη ταινία το 1999, με πρωταγωνιστές τον Μπραντ Πιτ και τον Έντουαρντ Νόρτον, την ίδια χρονιά όμως ο πατέρας του Παλάνιουκ και η νέα σύντροφός του δολοφονήθηκαν από τον πρώην φίλο της. Τα πτώματά τους πυρπολήθηκαν και ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε θάνατο, αν και αργότερα η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια. Πέντε χρόνια μετά από αυτή τη δοκιμασία, ο Πάλανιουκ έβαλε τέλος σε πολυετείς εικασίες σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, αποκαλύπτοντας ότι είναι γκέι.

Ο Πάλανιουκ παραμένει αθεράπευτα ρομαντικός όσον αφορά τη μυθοπλασία όπως ξετυλίγεται στις σελίδες ενός βιβλίου, η οποία έχει τη δύναμη να διευρύνει τα όρια με τρόπο που άλλα μέσα δεν μπορούν. Επιχείρησε πάντως και ο ίδιος να προτείνει μια σειρά ανθολογίας στις μεγάλες πλατφόρμες αλλά η ιδέα του θεωρήθηκε τελικά μάλλον τολμηρή: «Συνεργάστηκα με έναν showrunner και ξεκινήσαμε μια σειρά από ραντεβού με στούντιο και κανάλια. Ένα από τα επεισόδια της σειράς αφορούσε έναν τύπο που διαφημίζει τον εαυτό του ως οροθετικό ο οποίος προτίθεται να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη με ανθρώπους τους οποίους θα "μολύνει" με αντίτιμο 200 δολάρια. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν επιδόματα αναπηρίας ή θέλουν να ζήσουν στα όρια, ή για οποιονδήποτε λόγο ανταποκρίνονται. Αλλά το μυστικό του είναι ότι δεν έχει HIV. Το κάνει απλά επειδή θέλει να κάνει ελεύθερο σεξ και να κερδίζει χρήματα απ’ αυτό…»

«Στα μισά της παρουσίασης, κοιτάζοντας τα πρόσωπα αυτών των πολύ καλών, πολύ πλούσιων ανθρώπων από το FX ή το HBO ή το NBC, βλέπω τα χαμόγελά τους να αρχίζουν να παγώνουν κάπως, κι εγώ το φτάνω στα άκρα. Παίρνω τόση χαρά όταν σπρώχνω μια τέτοια ιδέα, που ξέρεις ότι ενώ είναι σχετικά καλή, δεν υπάρχει περίπτωση να την εγκρίνουν, δεν τη σηκώνει το μέσο τους. Και αυτή είναι η εκδίκησή μου, γιατί το δικό μου μέσο μπορεί να κάνει τα πάντα. Η εκδίκησή μου είναι να μπορώ να τους το τρίβω στη μούρη και να τους λέω: "Κοιτάξτε τι μπορώ να κάνω εγώ σε ένα βιβλίο που εσείς δεν μπορείτε κάνετε με τίποτα στο Netflix"».

Με στοιχεία από The Telegraph

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ