«Επιστρέψαμε για το τίποτα»: Κανένα σημάδι ζωής για τους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα

«Επιστρέψαμε για το τίποτα»: Κανένα σημάδι ζωής για τους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα Facebook Twitter
Βόρεια Γάζα / Φωτ.: Getty Images
0

Σε περίπου 600.000 εκτιμώνται οι Παλαιστίνιοι που έχουν ήδη επιστρέψει στη βόρεια Γάζα, μετά από 15 μήνες πολέμου, διασχίζοντας με τα πόδια τον λεγόμενο διάδρομο Νετζαρίμ. 

Από τη Δευτέρα (27/1), ο παραλιακός δρόμος είναι ένα ατελείωτο ποτάμι ανθρώπων που μετακινούνται τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνωρίζουν τι έχει απομείνει στις γειτονιές τους στη βόρεια Γάζα μετά από 15 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών. Το ταξίδι της επιστροφής είναι αποτέλεσμα της εύθραστης κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου.

Οι Χαμίς και Αχμάντ Ιμαράχ ήξεραν ότι δεν θα έβρισκαν τίποτα περισσότερο από ερείπια όταν επέστρεφαν στο βομβαρδισμένο σπίτι τους στη βόρεια Γάζα, όμως ο πατέρας και ο αδελφός τους εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. «Όταν επέστρεψα εδώ, η καρδιά μου διαλύθηκε. Το μόνο πράγμα που με έφερε πίσω ήταν ο πατέρας μου και ο αδελφός μου. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Αυτό που ζητάω είναι να βρω τον πατέρα και τον αδελφό μου και αυτό είναι όλο, αυτό είναι όλο», δήλωσε ο Χαμίς στο CNN.

«Προχωράς από τη μια γειτονιά στην άλλη και όλα είναι σωροί από μπάζα και νεκροί που, μέχρι σήμερα, κανείς δεν τους έχει μαζέψει. Υπάρχουν φρέσκα πτώματα και πτώματα που έχουν αποσυντεθεί» συνέχισε ο Χαμίς. «Επιστρέψαμε για το τίποτα» είπε, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να μείνει στη βόρεια Γάζα.

Μεταξύ των χιλιάδων που αποφάσισαν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα είναι ο Μόνζερ Αλ Σαφάρι, ο οποίος είχε περάσει μήνες σε μια σκηνή μαζί με πολλά μέλη της οικογένειάς του. «Η ζωή στη σκηνή είναι ανυπόφορη, οδυνηρή και θλιβερή. Το καλοκαίρι ψηνόμαστε σαν σε φούρνο και το χειμώνα νιώθουμε σαν να είμαστε σε καταψύκτη», δήλωσε στο CBS News. «Βλέπω καταστροφή όπου κι αν κοιτάξω. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τους δρόμους, νιώθω σαν να είμαι ξένος. Νιώθω σαν να έφυγα από τη Γάζα για 15 χρόνια, όχι για 15 μήνες» είπε, όταν έφτασε στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ ανάγκασε τους περισσότερους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή στις αρχές του πολέμου, εκδίδοντας εντολές εκκένωσης και λέγοντας στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν νότια. Από τη στιγμή που έφυγαν, η επιστροφή ήταν αδύνατη, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιστρέφουν το κάνουν για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο. Και ενώ εννέα στους 10 Παλαιστίνιους έχουν εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα του θύλακα ήταν άστεγοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 70% των κτιρίων της Λωρίδας της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από τον Οκτώβριο του 2023. Στη βόρεια Γάζα η καταστροφή είναι κολοσσιαία, περίπου το 74% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί πλήρως.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM