ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

H Λετονία ερευνά νέα ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο στη Βαλτική

Λετονία: Ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο στη Βαλτική: Ερευνάται πλοίου χύδην φορτίου Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών που συνέδεε τη Λετονία με τη Σουηδία υπέστη βλάβη την Κυριακή και η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως ερευνά τη ζημιά, καθώς δεν αποκλείεται μποϊκοτάζ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ρίγα «βλέπει» πιθανή «εξωτερική επιρροή», υπογραμμίζοντας, ότι έχει σταλεί περιπολικό σκάφος στην περιοχή για επιθεώρηση ύποπτου πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου, το Michalis San, που φέρει τη σημαία της Μάλτας.

Οι αρχές θα εξετάσουν ακόμη δύο πλοία για πιθανή εμπλοκή τους, όπως μετέφερε το Πολεμικό Ναυτικό της Λετονίας. Η πρωθυπουργός Εβίκα Σιλίνα, δήλωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα υπάρχει εξωτερική, σημαντική ζημιά».

Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες της Βαλτικής, η Λετονία διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταστράφηκε το καλώδιο.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, επιβεβαίωσε, ότι η χώρα του συνεργάζεται στενά και με τη Λετονία και με το ΝΑΤΟ.

Η ζημιά στο καλώδιο, έρχεται λίγες ημέρες αφού το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, ότι θα αναπτύξει φρεγάτες, αεροσκάφη και μη επανδρωμένους, θαλάσσιους δρόμους στη Βαλτική, προκειμένου να συνδράμει στην προστασία κρίσιμων υποδομών. Ακόμη, επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του, να αναλάβει δράση εναντίον ύποπτων πλοίων που συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Κι άλλες παρόμοιες ζημιές

Το καλώδιο στη Βαλτική, δεν είναι η μόνη ζημιά που καταγράφεται αυτούς τους μήνες, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί ζημιές υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών ή μεταφοράς ενέργειας και σε άλλες περιοχές. Τον Δεκέμβριο, η Φινλανδία κατέσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο, επειδή θεωρήθηκε, ότι έσυρε την άγκυρά του στον βυθό καταστρέφοντας τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2 και τέσσερα καλώδια τηλεπικοινωνιών που συνέδεαν τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Το καλώδιο που κόπηκε νωρίς σήμερα την Κυριακή συνέδεε την πόλη Βέντσπιλς της Λετονίας με το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας. Η ζημιά εντοπίστηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός Royal Ascot οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία εξαιτίας της σχέσης των γονιών τους με τον Έπσταϊν

Οι δύο πριγκίπισσες φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να παραστούν στον φετινό ετήσιο αγώνα ιπποδρομίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM