Λος Άντζελες: Οι φωτιές «απειλούν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028

Λος Άντζελες: Οι φωτιές «απειλούν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Οι φωτιές που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του Λος Αντζελες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της πόλης να φιλοξενήσει με ασφάλεια τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Μέχρι στιγμής, κανένας από τους 80 Ολυμπιακούς χώρους που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν έχει επηρεαστεί άμεσα από τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 25 νεκρούς και κατέστρεψαν περισσότερα από 12.000 κτίρια.

Το γήπεδο γκολφ Riviera Country Club γλίτωσε, αν και βρίσκεται στην κατεστραμμένη γειτονιά Pacific Palisades (δυτικά). Η πανεπιστημιούπολη του UCLA, που θα χρησιμοποιηθεί ως Ολυμπιακό Χωριό, ήταν σχεδόν ερημωμένη την περασμένη Δευτέρα, δεδομένης της γειτνίασής της με την πυρκαγιά Palisades, που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα της.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και δεδομένων των εξελίξεων που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορούμε να αναρωτηθούμε εάν κάτι ανάλογο, θα μπορούσε να επαναληφθεί, πιθανώς κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», εξήγησε ο Σάϊμον Τσάντγουϊκ, καθηγητής αθλητικών οικονομικών και γεωπολιτικής στο Παρίσι, μιλώντας στην εφημερίδα «iPaper».

Τα ιστορικά δεδομένα μετριάζουν τις ανησυχίες για το Λος Άντζελες, καθώς σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία CalFire, καμία πυρκαγιά στην κομητεία του Λος Άντζελες πριν από την τρέχουσα κατατάχθηκε μεταξύ των 20 πιο καταστροφικών στην Ιστορία της Καλιφόρνια.

Επίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν τον Ιούλιο, μια εποχή του χρόνου που δεν πνέουν οι άνεμοι Santa Ana, βασικός παράγοντας της συνεχιζόμενης καταστροφής. Υπενθυμίζεται, ότι το Λος Αντζελες έχει ήδη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές, το 1932 και το 1984.

«Οι οργανωτικές επιτροπές θα λάβουν υπ' όψιν τους αυτά τα γεγονότα στον προγραμματισμό τους, αλλά ουσιαστικά εργάζονται πάνω σε πιθανότητες, εξετάζοντας πόσα από αυτά θα πρέπει λογικά να συμπεριληφθούν σ' έναν προϋπολογισμό, αλλά και πόσο προσεκτικές θα πρέπει να είναι», διευκρινίζει ο Νταν Πλάμλεϊ, ειδικός στον οικονομικό αθλητισμό, στο Sheffield Hallam University, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα και προσθέτει: «Θα δούμε πόσο θα λάβουν υπ' όψιν τους τον κίνδυνο, αλλά αυτές οι πυρκαγιές έχουν λειτουργήσει ως μια τεράστια υπενθύμιση».

Παράλληλα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Μαρκ Ντάϊερσον, πρότεινε την εκ νέου ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, σε περίπτωση που το Λος Αντζελες αντιμετωπίζει δυσκολίες. «Θα ήταν ατυχές, αλλά είμαι σίγουρος ότι η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) σταθμίζει όλες τις πιθανότητες», τόνισε στην «New York Post».

Λος Άντζελες: «Να δουλέψουμε γρήγορα και να συνεργαστούμε»

Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ διαβεβαίωσε μιλώντας στο «NBC» ότι οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, με οκτώ αγώνες που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Λος Αντζελες, είχαν αρχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οπως εκτιμά ο Νιούσομ, ο πολλαπλασιασμός των μεγάλων αθλητικών γεγονότων στο Λος Αντζελες τα επόμενα χρόνια (Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων 2025, NBA All-Star Game 2026, Superbowl 2027) πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία: «Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και χωρίς να είμαι αφελής ή αισιόδοξος, αυτό ενισχύει την ανάγκη να δουλέψουμε γρήγορα και να συνεργαστούμε».

Ωστόσο, εκπρόσωποι της ακροδεξιάς, όπως ο Τσάρλι Κερκ, έχουν ζητήσει την «ακύρωση» των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες, που αποτελεί προπύργιο των Δημοκρατικών.

«Ελπίζω ότι μέχρι τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, οι γειτονιές Altadena και Palisades θα ξαναχτισθούν», είπε ο Σον Σέντλατσεκ, προγραμματιστής εκδηλώσεων που έχει μετατρέψει ένα από τα κτίριά του σε κέντρο δωρεών για τα θύματα της καταστροφής: «Δεν νομίζω ότι η κατάσταση απαιτεί να σταματήσει μια τέτοια διοργάνωση. Θα είμαστε έτοιμοι και γι' αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ υποστήριξη και θέσεις εργασίας. Πρέπει να χαρούμε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM