Ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ; «Δεν πρόκειται να συμβεί» διαμηνύει ο Τριντό

Ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ; «Δεν πρόκειται να συμβεί» διαμηνύει ο Τριντό Facebook Twitter
Τζάστιν Τριντό / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Τζάστιν Τριντό επανέλαβε ότι ο Καναδάς δεν πρόκειται να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

«Δεν πρόκειται να συμβεί» δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, μιλώντας στην πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, και στην εκπομπή «Inside» του MSNBC, αναφορικά με τα επανειλημμένα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να γίνει μέρος των ΗΠΑ.

Ο Τζάστιν Τριντό, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντιδημοτικότητα στις δημοσκοπήσεις ενόψει εθνικών εκλογών, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Μάρτιο αφού το Φιλελεύθερο Κόμμα του επιλέξει νέο ηγέτη. Ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους πρόσφατα με επανειλημμένα σχόλια περί προσάρτησης του Καναδά.

«Απαλλαγείτε από αυτή την τεχνητά χαραγμένη γραμμή και ρίξτε μια ματιά στο πώς μοιάζει αυτό, και θα ήταν επίσης πολύ καλύτερο για την εθνική ασφάλεια. Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα ήταν πραγματικά κάτι», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα την Τρίτη. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποκαλεί τον Καναδό πρωθυπουργό «κυβερνήτη Τριντό», μια θέση που συνήθως κατέχουν οι επικεφαλής των αμερικανικών πολιτειών.

Ωστόσο χθες, Κυριακή (12/1), ο Τριντό είπε στην τηλεοπτική συνέντευξή του ότι δεν δίνει σημασία σε αυτές τις αιχμές. «Τείνω να επικεντρώνομαι στα ουσιαστικά πράγματα και όχι στο ότι οι άνθρωποι επιλέγουν παρατσούκλια για μένα. Θέλω να πω, αν ήμουν τόσο λεπτόπετσος, μάλλον δεν θα άντεχα τόσο πολύ στην πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ένας από τους βασικούς λόγους που ο Καναδάς δεν θα ενταχθεί στην Αμερική, συνέχισε ο Τριντό, είναι το γεγονός ότι όταν οι Καναδοί προσπαθούν να προσδιορίσουν την εθνική τους ταυτότητα είναι πιθανό να πουν, μεταξύ άλλων, «δεν είμαστε Αμερικανοί».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τζάστιν Τριντό το έθεσε πιο ωμά, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα χιονοστιβάδας στην κόλαση» ότι οι δύο χώρες θα γίνουν ένα. Ο Τριντό είπε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ο αντίκτυπος των δασμών στους Καναδούς και τους Αμερικανούς.

Οι εντάσεις μεταξύ Τραμπ και Καναδά υποβόσκουν από τότε που ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε το σχέδιό του να εφαρμόσει δασμούς 25% σε αγαθά που προέρχονται από τον Καναδά. Η κίνηση αυτή θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία του Καναδά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταποδοτικούς δασμούς. «Οι Καναδοί είναι απίστευτα υπερήφανοι που είναι Καναδοί, αλλά οι άνθρωποι μιλούν τώρα γι' αυτό και όχι για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί του 25%. Κανένας Αμερικανός δεν θέλει να πληρώνει 25% ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια ή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έρχονται από τον Καναδά» είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα του Καναδά, Ντανιέλ Σμιθ, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συναντήθηκε με τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη σημασία των ενεργειακών συμπράξεων ΗΠΑ-Καναδά. Η Αλμπέρτα είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM