Πρωινός καφές: Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρωινός καφές: Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα Facebook Twitter
Καφές: Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η ώρα που πίνετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο πρωινός καφές φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, συγκριτικά με την κατανάλωση καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, ανέλυσε δεδομένα από 40.725 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ από το 1999 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις για την κατανάλωση καφέ – την ποσότητα και την ώρα που τον πίνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Lu Qi από το Tulane University Obesity Research Center, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν μια δεκαετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 4.295 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1.268 σχετίζονταν με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πρωινοί πότες καφέ είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ, και 31% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Από την άλλη, οι πότες καφέ όλη μέρα δεν παρουσίασαν καμία μείωση στον κίνδυνο, σε σχέση με τους μη πότες.

Η πιθανή εξήγηση

Ο Dr. Qi εξηγεί ότι η κατανάλωση καφέ αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, τη φυσική δηλαδή 24ωρη λειτουργία του οργανισμού. Η καφεΐνη ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, οδηγώντας σε αλλαγές στη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση, που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα και να κατανοήσουμε πώς η ώρα κατανάλωσης καφέ επηρεάζει την υγεία», πρόσθεσε ο Dr. Qi.

Τι λένε οι ειδικοί

Σε συνοδευτικό άρθρο, ο καθηγητής Thomas F. Luscher από το Royal Brompton and Harefield Hospitals στο Λονδίνο, σχολίασε: «Το πρωί, το σώμα μας είναι πιο ενεργό λόγω της αυξημένης συμπαθητικής δραστηριότητας, η οποία φθίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση καφέ αργότερα διαταράσσει αυτόν τον φυσικό ρυθμό.»

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πρωινοί πότες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν τσάι και αναψυκτικά με καφεΐνη, αλλά λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν κάτι νέο στον τρόπο που μπορεί να ξεκινά ο καρκίνος

Τech & Science / Νέο επιστημονικό εύρημα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτύσσεται ο καρκίνος

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Society of Hematology, προσφέρει μια νέα οπτική για την κατανόηση και στο μέλλον την αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων
LIFO NEWSROOM
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ

Τech & Science / Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» σε όλη την Ευρώπη - Τι έδειξε μελέτη

Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μόλις τώρα γίνεται σαφής, με νέες μελέτες να εμφανίζονται συχνά σχετικά με τη σύνδεση ορισμένων χημικών ουσιών με ασθένειες όπως ο καρκίνος
LIFO NEWSROOM
Σαμ Άλτμαν ChatGPT

Τech & Science / Ο Σαμ Άλτμαν κηρύσσει «κόκκινο συναγερμό» για το ChatGPT καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει την OpenAI

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Δευτέρας, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI θα επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας πως η συγκυρία είναι «κρίσιμη»
LIFO NEWSROOM
Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Τech & Science / Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Παρότι οι γιορτές θεωρούνται περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής, ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι που συχνά παραβλέπουμε
LIFO NEWSROOM
GLP-1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τech & Science / GLP-1: Τι είναι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ - Οι δύο πρώτες οδηγίες

Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Reuters, την επόμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
LIFO NEWSROOM