Τρεις λόγοι που οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε τσάι αντί του καφέ

Τρεις λόγοι που οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε τσάι αντί του καφέ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα οφέλη τόσο του καφέ, όσο και του τσαγιού, είναι γνωστά, όπως προκύπτει από έναν μεγάλο αριθμό μελετών που έχουν επικεντρωθεί στη συχνή κατανάλωσή τους, από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, παγκοσμίως.

Ωστόσο, συχνά, κλινικοί διατροφολόγοι δημοσιεύουν εκθέσεις με λόγους για τους οποίους εκείνοι που πίνουν καφέ, θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν με το τσάι.

Δημοσίευμα που δημοσίευσε πρόσφατα το National Geographic, παραθέτει τη σύσταση ειδικών, που προτείνουν το τσάι αντί του καφέ.

  • Λιγότερη καφεΐνη, λιγότερες παρενέργειες


«Ένας από τους βασικότερους λόγους για να αντικαταστήσετε τον καφέ με το τσάι είναι η χαμηλότερη περιεκτικότητα του τελευταίου σε καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και την εγρήγορση, αλλά για κάποιους, οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης—όπως η νευρικότητα, η αϋπνία και οι καρδιακές αρρυθμίες—μπορεί να υπερτερούν των οφελών» γράφει το άρθρο. Αντλώντας πληροφορίες από τα δεδομένα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η επιστήμη φέρεται να συνιστά μέγιστη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης 400 mg, αλλά ορισμένοι καταναλωτές είναι πιο ευαίσθητοι λόγω ηλικίας, φύλου, γενετικής ή φαρμακευτικής αγωγής.

«Οι παρενέργειες της καφεΐνης είναι ο κύριος λόγος για να απομακρυνθείτε από τον καφέ», λέει η Alexis Supan, διαιτολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο. H Supan υποστηρίζει ότι το τσάι υπερέχει.

Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει κατά μέσο όρο από 20 έως 60 mg καφεΐνης, ενώ ένα αντίστοιχο με καφέ, περιέχει 80-100 mg.

  • Ένας θησαυρός αντιοξειδωτικών

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, ουσίες φυτικής προέλευσης που θωρακίζουν την υγεία. Όμως το τσάι ξεχωρίζει για την ιδιαίτερα ποικιλόμορφη σύνθεση αντιοξειδωτικών του. Αυτές οι ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Το πράσινο τσάι, για παράδειγμα, είναι πλούσιο σε EGCG (επιγαλλοκατεχίνη γαλλική), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την κυτταρική υγεία και μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση. Το μαύρο τσάι, είναι επίσης ευεργετικό μιας και γεμάτο θεαφλαβίνες, ενώσεις που ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία.

  • Πώς το τσάι μας ηρεμεί

Από τις βασικότερες διαφορές ανάμεσα στον καφέ και το τσάι είναι η L-θεανίνη, που συναντάται κυρίως στα φύλλα του τσαγιού. Πρόκειται για αμινοξύ που μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση εγρήγορσης χωρίς άγχος.

Για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η καταπραϋντική δράση της L-θεανίνης είναι δυνατό να αντισταθμίσει τη νευρικότητα που συχνά προκαλεί ο καφές. Την ίδια ώρα, επιδρά θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την απόδοση, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας την ποιότητα του ύπνου.

Το δημοσίευμα καταλήγει, όπως πολλά όμοιά του, ότι η επιλογή ανάμεσα σε καφέ και τσάι εξαρτάται από τη γεύση και τον τρόπο ζωής σας. Εντούτοις, για όσους αναζητούν μια πιο ήπια δόση καφεΐνης, μια αύξηση σε αντιοξειδωτικά και μια πιο συνειδητή ρουτίνα, το τσάι μπορεί να είναι η υγιέστερη επιλογή.

Με πληροφορίες από National Geographic
 

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM