Ανείπωτη καταστροφή στη Μαγιότ 126 χρόνια μετά: Άγνωστος αριθμός νεκρών από τον κυκλώνα Σίντο

Ανείπωτη καταστροφή στη Μαγιότ 126 χρόνια μετά: Ο κυκλώνας Chido αφήνει πίσω του άγνωστο αριθμό νεκρών και απόγνωση Facebook Twitter
Ο πίνακας «Cyclone in Mayotte, 1898» από τον καλλιτέχνη Fortuné Louis Meaulle
0

Οι συγγενείς οικογενειών που παλεύουν να επιβιώσουν μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Σίντο στη γαλλική εδαφική επικράτεια της Μαγιότ εκφράζουν απόγνωση, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και 180 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένονται στο νησί.

Η καταιγίδα του Σαββάτου ήταν η πιο φονική που έπληξε την περιοχή σε σχεδόν έναν αιώνα, με ανέμους που ξεπέρασαν τα 220 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. Ολόκληρες γειτονιές καταστράφηκαν, ιδιαίτερα στις εύθραυστες άτυπες οικιστικές περιοχές που φιλοξενούν μετανάστες, καθιστώντας δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 200 σοβαρά, ενώ οι αρχές φοβούνται ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες.

Ο διπλός κυκλώνας του 1898 και οι αναφορές στην τέχνη της εποχής

Το 1898, δύο κυκλώνες κατέστρεψαν τη Μαγιότ ολοσχερώς, ενώ μια επιδημία ευλογιάς αποδεκάτισε τους επιζώντες. Η Μαγιότ χρειάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή, και η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε επανεποίκηση του νησιού με εργάτες από τη Μοζαμβίκη, τις Κομόρες και τη Μαδαγασκάρη. Η βιομηχανία ζάχαρης εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε από την καλλιέργεια βανίλιας, καφέ, κοπράς (ξηραμένης καρύδας), σίζαλ και αρωματικών φυτών όπως βετιβέρ, κιτρονέλλα, σανταλόξυλο και κυρίως το υλάνγκ-υλάνγκ, που στη συνέχεια έγινε σύμβολο του νησιού.

Ο πίνακας «Cyclone in Mayotte, 1898» από τον καλλιτέχνη Fortuné Louis Meaulle είναι μια δραματική αναπαράσταση του κυκλώνα που έπληξε τη Μαγιότ στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Meaulle, γνωστός για τις χαλκογραφίες και τα έργα του που απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα, δημιούργησε αυτό το έργο ως μέρος μιας σειράς εικονογραφήσεων για εφημερίδες και περιοδικά της εποχής.

Ανείπωτη καταστροφή στη Μαγιότ 126 χρόνια μετά: Άγνωστος αριθμός νεκρών από τον κυκλώνα Σίντο Facebook Twitter

Ο κυκλώνας του 1898 στη Μαγιότ ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Το γεγονός αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τη γαλλική κοινή γνώμη, καθώς η Μαγιότ ήταν ήδη γαλλική αποικία από το 1841. Η τέχνη εκείνης της περιόδου συχνά χρησιμοποιούταν για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να παρουσιάσει τα δεινά που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των αποικιών.

Η Μαγιότ έγινε υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας τον Μάρτιο του 2011, μετά από δημοψήφισμα στις 29 Μαρτίου 2009, στο οποίο το 95,5% ψήφισε υπέρ της αλλαγής καθεστώτος από «υπερπόντια κοινότητα» σε 101ο διαμέρισμα της Γαλλίας.

Ανυπολόγιστη ζημιά και φόβος για επιδημίες

Οι κάτοικοι περιπλανώνται σε ένα τοπίο καταστροφής αναζητώντας νερό και τρόφιμα, ενώ η επικοινωνία παραμένει περιορισμένη. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διανομή 23 τόνων νερού, αλλά το δίκτυο ύδρευσης λειτουργεί μόλις στο 50% και υπάρχει κίνδυνος κακής ποιότητας νερού. Παράλληλα, το νοσοκομείο του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ ένα κινητό νοσοκομείο αναμένεται να είναι λειτουργικό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η υπουργός Υγείας, Ζενεβιέβ Νταριέσεκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιδημίας χολέρας, καθώς πολλοί πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές. Η Μαγιότ είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ανθεκτικό στέλεχος χολέρας νωρίτερα φέτος.

Ελπίδα μέσα από την ανθρωπιστική βοήθεια

Η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες βοήθειας. Ένα πολεμικό πλοίο θα φτάσει την Πέμπτη με 180 τόνους εξοπλισμού και εφοδίων, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν θα μεταβεί στο νησί την ίδια ημέρα. Σε δήλωσή του, τόνισε:

«Οι συμπολίτες μας ζουν τον χειρότερο εφιάλτη τους λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά».

Την Τρίτη το βράδυ, πρόγραμμα του γαλλικού καναλιού France 2 συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ για τη Μαγιότ μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fondation de France.

Αίσθημα παραμέλησης από τη Γαλλία

Οι κάτοικοι της Μαγιότ κατηγορούν εδώ και καιρό τη γαλλική κυβέρνηση για αδιαφορία. Η τραγωδία του κυκλώνα Chido επαναφέρει στο προσκήνιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η φτωχότερη εδαφική επικράτεια της Γαλλίας, η οποία αποτελεί σημείο έλξης για μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM