Sky News για Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανικό Μουσείο και Μητσοτάκης είχαν «ιδιωτικές συναντήσεις» πριν την επίσκεψη στο Λονδίνο

Sky News για Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανικό Μουσείο και Μητσοτάκης είχαν «ιδιωτικές συναντήσεις» πριν από την επίσκεψη του στο Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Στην διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Sky Νews αποκαλύπτει, ότι ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν φέτος έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ την Τρίτη, όπου αναμένεται να συζητήσουν και για τα γλυπτά.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, ακύρωσε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023, καθώς πίστευε ότι η συλλογή πρέπει να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Κιρ Στάρμερ πιστεύεται ότι είναι πιο θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών από τον προκάτοχό του. Μια πηγή προσκείμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε στους Financial Times ότι: «Είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε συμφωνηθεί. Είναι σωστό να πούμε ότι δεν υπάρχει ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να συμβεί».

Economist: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί να μετακινηθούν στην Ελλάδα το 2025 ή τουλάχιστον να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους», σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Economist πριν από λίγες ημέρες.

Το περιοδικό κάνει λόγο για την «πιο διάσημη διαμάχη στον κόσμο» για πολιτιστικά αγαθά από τότε που η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την επιστροφή τους, το 1983. «Το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι. Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να παραχωρεί τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να τον αναθεωρήσει. Αλλά τόσο ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος προϊστάμενός του, ο Νίκολας Κάλιναν, υποστηρίζουν ένα μακροπρόθεσμο δάνειο των Γλυπτώνδανειζόμενοι ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει άλλωστε, ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο».

Η Ελλάδα «έχει δημοσίως απορρίψει οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη επιστροφή», αλλά μια «ανταλλαγή κάποιου είδους παραμένει το πιο ρεαλιστικό σενάριο». Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο για το πώς το μουσείο θα μπορούσε να διαχειριστεί το 99% όσων έχει. Έχει υπάρξει και η πρόταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μουσείο να γίνει μια «δανειστική βιβλιοθήκη» για τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, «θα μπορούσε να μοιράζεται την ενίοτε αμφισβητούμενη συλλογή του, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την εικόνα του».

Τονίζει επίσης, πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων, ειδικά, όπως επισημαίνει, μετά την αποκάλυψη ότι ένας εργαζόμενος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες τις οποίες μάλιστα πουλούσε ανενόχλητος στο ebay, θυμίζοντας παράλληλα, ότι και η κοινή γνώμη της Βρετανίας σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έχει ταχθεί, κατά 49%, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM