Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας

Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
Κιμ Γιονγκ Ουν - Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στις σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Τραμπ με τον Κιμ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, όταν είχαν συναντηθεί τρεις φορές, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Παρά τις παλαιότερες προσβολές, ο Τραμπ είχε περιγράψει την αλληλογραφία τους ως «όμορφες επιστολές» και τις επαφές τους ως ένδειξη «αγάπης».

Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η ιδέα της άμεσης επαφής θεωρείται από την ομάδα του Τραμπ ως η καλύτερη ευκαιρία για την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Προκλήσεις και κίνδυνοι

Η κατάσταση είναι τεταμένη. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενισχυμένος από την επέκταση του οπλοστασίου πυραύλων και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε πρόσφατα ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Η προοπτική μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας παραμένει αβέβαιη, καθώς οι προηγούμενες συνομιλίες απέτυχαν να επιλύσουν βασικά ζητήματα, όπως η εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και η άρση των κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης για την αυξανόμενη συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της πιθανής ανταλλαγής πυρηνικής ή πυραυλικής τεχνολογίας και της συμμετοχής Βορειοκορεατών στρατιωτών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να περιορίσει τη Βόρεια Κορέα, αλλά η δυναμική αυτή μπορεί να αλλάξει καθώς ο Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και τοποθετεί σκληροπυρηνικούς συμβούλους, όπως τον Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργό Εξωτερικών και τον Μάικ Γουόλτς ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι οι διπλωματικές του σχέσεις με τον Κιμ κατά την πρώτη θητεία του απέτρεψαν έναν πυρηνικό πόλεμο «που θα είχε στοιχίσει εκατομμύρια ζωές».

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα να παραμένει απρόβλεπτη και την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία να αυξάνεται, ο Τραμπ θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ των άμεσων διπλωματικών προσπαθειών και της σκληρής γραμμής που προωθούν οι σύμμαχοί του.

Η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι κρίσιμη για τις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, με το ερώτημα να παραμένει αν οι άμεσες συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική αποκλιμάκωση ή αν οι εντάσεις θα συνεχιστούν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ