Συγγνώμη Ολλανδού βασιλιά στο Ισραήλ για τα επεισόδια: «Αποτύχαμε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτύχαμε και χτες»

Συγγνώμη Ολλανδού βασιλιά στο Ισραήλ για τα επεισόδια: «Αποτύχαμε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτύχαμε και χτες» Facebook Twitter
Οπαδοί της Μακάμπι στο Άμστερνταμ/ Φωτ.: Getty
0

Οι ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου καταδίκασαν έντονα τις αντισημιτικές επιθέσεις σε Ισραηλινούς φιλάθλους στο Άμστερνταμ, τις οποίες ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ-Αλεξάντερ, χαρακτήρισε ως «υπενθύμιση σκοτεινών και ζοφερών εποχών για τον εβραϊκό λαό».

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο βασιλιάς της Ολλανδίας εξέφρασε «βαθιά φρίκη και σοκ» για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτές πρέπει να «καταδικαστούν ανεπιφύλακτα». Κάλεσε τις ολλανδικές αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση για την ασφάλεια των Ισραηλινών και των Εβραίων στη χώρα, ενώ η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την αντισημιτική φύση των επεισοδίων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ντικ Σχοφ, καταδίκασε τις «απαράδεκτες αντισημιτικές επιθέσεις» και διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Εν τω μεταξύ, η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Φέμκε Χάλσεμα, έκανε λόγο για «έκρηξη αντισημιτισμού», με «ταγμένες ομάδες εφόδου» να επιτίθενται σε φιλάθλους της Μακάμπι, ενώ «άντρες με σκούτερ» περιφέρονταν στην πόλη αναζητώντας Ισραηλινούς φιλάθλους.

Αντιδρώντας, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε αποστροφή για τα γεγονότα, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «η βία κατά Ισραηλινών πολιτών στο Άμστερνταμ θυμίζει τις σκοτεινότερες ώρες της ιστορίας». Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «βδελυρές και απαράδεκτες», τονίζοντας ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη».

Παράλληλα, η Ολλανδική Οργάνωση για την Κεντρική Εβραϊκή Συμβουλευτική (CJO) κάλεσε τις αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω βίας, δηλώνοντας ότι «οι σκηνές που είδαμε δείχνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 62 άτομα και ξεκίνησε μεγάλη έρευνα για τα βίαια περιστατικά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM