Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να λήξει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του, όταν η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της.

«Θα επιμείνουμε στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και στον Λίβανο, καθώς και για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η δέσμευσή μας παραμένει σταθερή έως το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου, όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σε δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 11 επισκέψεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, ασκεί πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων από την πλευρά της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στο Ισραήλ να υλοποιήσει τους στόχους του, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να περιορίσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στον αντίποδα, η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν έχει ασκήσει επαρκείς πιέσεις, κυρίως με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν στοχεύει σε «απτή πρόοδο» σε άλλους τομείς προτεραιότητας, όπως ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα, με στόχο τη «συνετή διαχείριση της σχέσης» των δύο χωρών, καθώς και στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο Μίλερ.

Ο Μίλερ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δαπανήσει ολόκληρο το κονδύλι των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Ουκρανίας έως τις 20 Ιανουαρίου, καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν διόρισε τον διπλωμάτη καριέρας Στίβεν Μαλ, πρώην πρεσβευτή σε Πολωνία και Λιθουανία, για να συντονίσει τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον Μίλερ. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή με την ομάδα Τραμπ για τη διαδικασία της μεταβίβασης εξουσίας.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM