Ιράν: Ακρωτηρίασαν τα δάχτυλα σε δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για κλοπή

Ιράν: Ακρωτηρίασαν τα δάχτυλα σε δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για κλοπή Facebook Twitter
Φωτογραφία: Twitter
0

Τα δάχτυλα δύο ανδρών που είχαν καταδικαστεί για κλοπή, ακρωτηρίασαν οι ιρανικές αρχές, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Ο ακρωτηριασμός δαχτύλων επιτρέπεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σε συμφωνία με την εφαρμογή της σαρίας. Σύμφωνα με το Κέντρο Abdorrahman Boroumand, με έδρα τις ΗΠΑ, οι ιρανικές αρχές ακρωτηρίασαν τα δάχτυλα τουλάχιστον 131 ανδρών από τον Ιανουάριο του 2000. Εντούτοις, η εφαρμογή αυτών των ποινών είναι λιγότερο συχνή τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ένας άνδρας ακρωτηριάστηκε στα χέρια τον Μάιο του 2022 όπως επίσης ένας άλλος που καταδικάστηκε για κλοπή τον Ιούλιο του 2022, στη φυλακή Εβίν της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Αυτές οι περιπτώσεις ακρωτηριασμού έγιναν, την ώρα που μεγαλώνει η ανησυχία μπροστά στην αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στο Ιράν τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων ο απαγχονισμός αυτήν την εβδομάδα του Ιρανού αντιφρονούντα που είχε αποκτήσει τη γερμανική ιθαγένεια, του Τζαμσίντ Σαρμάχντ, ο οποίος, σύμφωνα με την οικογένειά του, συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές το 2020 ενώ βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights, με έδρα τη Νορβηγία, το Ιράν εκτέλεσε 633 ανθρώπους από τις αρχές του έτους.

Ιράν: Τι λένε οι ΜΚΟ για τους ακρωτηριασμούς

Πρόκειται για δύο αδέλφια κουρδικής καταγωγής, στα οποία ακρωτηρίασαν χθες, με τη χρήση γκιλοτίνας, τα τέσσερα δάχτυλά τους από το δεξί χέρι τους στη φυλακή Ούρμια, στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με διαφορετικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν από αυτές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική φροντίδα, διευκρινίζεται σε αυτά τα έγγραφα.

Η οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA), που εδρεύει στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως τα δύο αδέλφια, ο Σαχάμπ και ο Μεχρντάντ Τεϊμούρι, είχαν αρχικά συλληφθεί για κλοπή το 2019 και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης και σε ακρωτηριασμό δαχτύλων. Σύμφωνα με την οργάνωση Hengaw group, με έδρα τη Νορβηγία, η οποία καταγγέλλει τακτικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν και το Ιράν, οι δύο άνδρες δεν δικαιούνταν να επικοινωνήσουν με άτομα εκτός της φυλακής ούτε να δέχονται επισκέψεις μετά την καταδίκη τους.

«Οι ακρωτηριασμοί που χρησιμοποιούνται ως μορφή τιμωρίας απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως μέσω της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και των σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων, όπως προβλέπει η Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα, των οποίων το Ιράν είναι υπογράφον κράτος», επισημαίνει το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (Center for Human Rights in Iran), το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Με πληροφορίες από Economic Times και ΑΠΕ ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM